Stadsmissionen vill öka valdeltagandet

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren anordnar Stadsmissionen studiecirklar med fokus på demokratifrågor. Projektet är ett samarbete med Folkuniversitet och en del av Stadsmissionens valsatsning.

Varje studiecirkel har olika teman. Förra veckan diskuterades riksdagens arbete och idag ska deltagarna prata om hur det praktiskt går till att rösta. Valsedlar, röstkort och partiprogram ska diskuteras.

– När vi började sa hälften att de inte tänkte rösta i valet. Det är som att vissa är skrämda inför att gå och rösta. Men nu efter cirklarna säger alla deltagarna att de tänker rösta i september, säger Jim Kamen, studiecirkelledare.

Val 2018 Skåne

”Alla partier har ju för och nackdelar”

En av deltagarna är Patrik Nilsson. Han tar upp en gitarr och berättar att han egentligen är mer kreativ än politiskt intresserad. Trots det tänker han ändå gå på studiecirkeln.

– Jag är inte så insatt i det. Alla partier har ju för och nackdelar. Jag har svårt att sätta mig i ett fack och välja att rösta på ett parti, säger Patrik Nilsson.

”Har fått kämpa för min rätt att rösta”

I skaparverkstaden på Stadsmissionen kan deltagarna trycka sina egna tröjor med texten ”Höj rösten”. Antonio ska också på studiecirkeln och är i verkstaden först. Han håller en flaska med gul färg i handen och sätter sig ned på en stol.

– Jag har vuxit upp i en familj som var politiskt engagerad i mitt hemland. Politiken har alltid funnits i mitt liv, det är en del av vem jag är. Jag har fått kämpa för min rätt att rösta, så jag tycker det är jätteviktigt att alla röstar, säger Antonio.

”Allt fler kommer känna sig inkluderade”

Förutom studiecirklar anordnar Skåne Stadsmission politikerutfrågningar och förtidsröstning inför valet i september.

– Jag hoppas att det här kommer ökar valdeltagandet. Att fler kommer känna sig inkluderade i demokratin, att man ska vilja rösta på valdagen. Det är det stora fokuset och syftet, säger Lin Matsson, projektledare för Stadsmissionen valsatsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet