Visa alla (2)
Visa alla (2)

Två vågmästarpartier ger oklart regionstyre

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget i Region Jönköpings län är i år svårare att få ihop, än tidigare år. Inget av de traditionella blocken fick egen majoritet, och här finns inte bara ett, utan två vågmästarpartier.

Det nystartade partiet Bevara Akutsjukhusen (BA) fick sju mandat i valet. Det gör partiet till en viktig kugge i det politiska spelet i regionen, inte minst eftersom de övriga etablerade partierna hittills inte velat samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi för samtal med båda blocken, säger Martin Nedergaard-Hansen, talesperson för BA.

Vill inte uttala sig

Men i övrigt vill han inte uttala sig om hur samarbetsplanerna ser ut. Han säger att han heller inte har tid, eftersom han fortfarande arbetar heltid som läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö.

– Det här är allt vi vill säga än så länge, säger han.

Alliansen hoppas att snart ha ett majoritetsstyre klart, men vill ännu inte säga hur det kan tänkas se ut. Efter förra valet gjorde alliansen upp med Vänsterpartiet, i en valteknisk samverkan utan politiska inslag. Den innebar att Vänsterpartiet fick poster i styrelse och nämnder mot att man gav stöd till alliansen i valet till de ledande posterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet