Foto: Tomas Oneborg/TT/Arkiv

Vallokaler i Lund kunde inte öppna – valsedlar saknades

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen öppnade förtidsröstningen inför årets riksdagsval. I flera vallokaler i Lund saknades dock flera av partiernas valsedlar och vallokalerna kunde inte öppna på utsatt tid.

På onsdagsmorgonen slog 15 lokaler i Lund upp dörrarna för årets förtidsröstning. Eller det var åtminstone planen. Flera av lokalerna tvingades öppna senare eftersom alla valsedlar inte var på plats ännu.

– Några fick vänta 10-15 minuter innan de kunde komma in och rösta eftersom alla valsedlar inte fanns på plats än, säger Lotta Lidberg, valsamordnare i Lunds kommun.

Val 2018 Skåne

Inga namnvalsedlar

Dessutom visade det sig att flera partiers namnvalsedlar, alltså de med namn på partiets kandidater, saknades även när lokalerna öppnat.

– Tyvärr kan vi bara be om ursäkt för att vi inte lyckats få ut alla ännu. Vi har flera personer som arbetar på det under dagen och det ska förhoppningsvis vara snabbt åtgärdat, säger Lotta Lidberg.

Bengt Malmberg, ordförande för Sverigedemokraterna i Lund reagerar starkt på att partiets namnvalsedlar saknades.

– Vi kämpar och gör vårt bästa för att nå ut till våra väljare och så kan man inte ens sköta det rätt så simpla uppdraget att få ut våra valsedlar till vallokalerna. Jag tycker att de borde stänga vallokalerna tills även alla namnsedlar finns på plats, säger han.

Har polisanmält

Enligt Lotta Lidberg räcker det enligt vallaget att valsedlar utan namn finns på plats för att en vallokal ska få hålla öppet. Bengt Malmberg säger att han ändå polisanmält händelsen.

– Det kan bli ödesdigert för oss och till och med påverka valresultatet. De som röstat idag och velat kryssa i mig eller någon annan har inte kunnat det, säger han.

Lotta Lidberg menar att flera partier drabbats av kommunens misstag.

– Det är alltså inte bara Sverigedemokraternas som inte funnits i alla lokaler.

”Själva kört ut”

Hos Socialdemokraterna har man själva åkt ut till vallokalerna och levererat sina namnlistor.

– Vi har inte haft möjlighet att leverera dem till kommunen på utsatt tid, så vi har själva kört ut med dem under morgonen, säger Emil Svensson, vid Socialdemokraterna i Lund.

När han får höra att vissa partiers namnvalsedlar saknats beklagar han kommunens misstag.

– Det är såklart tråkigt, men det är nog ingen som har någon illvilja bakom detta. Kommunens ansvar är att förse vallokalerna med valsedlar utan namn, sedan vet jag inte vad som hänt med dem som faktiskt skickat in sina till kommunen i god tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet