Ungerns premiärminister Viktor Orban är missnöjd med EU:s sanktioner mot Ryssland Foto: TT

Ungern: ”EU har skjutit sig i foten”

Uppdaterad
Publicerad

EU har skadat sig själv ekonomiskt i och med sanktionerna mot Ryssland. Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orban på fredagen, och uppmanar EU att tänka om.

– Västvärldens sanktioner gör mer skada på oss själva än på Ryssland. Inom politiken kallas detta att skjuta sig själv i foten, sade Viktor Orban i en radiointervju på ferdagen, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uttalandet kom dagen efter att Slovakiens premiärminister Robert Fico kallat sanktionerna för ”meningslösa”.

Krimkonflikten

Ryssland är Ungerns största handelspartner utanför EU. Förra året exporterade man varor till Ryssland till ett värde av 2,55 miljarder euro enligt Reuters.

Letar likatänkande

Under fredagen kommer EU:s utrikesministrar att mötas för att diskutera situationen i Ukraina som ligger bakom sanktionerna mot Ryssland. Viktor Orban sade på fredagen att han kommer att göra sitt bästa för att få EU att tänka om när det gäller sanktionerna.

– Jag kommer att göra mitt bästa för att leta efter andra som vill förändra EU:s sanktionspolicy, som jag anser inte är tillräckligt genomtänkt, säger Viktor Orban enligt Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet