SVT:s klimatkorrespondent: ”Klimatkrisen starkt förknippad med hälsorisker”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström svarade på era frågor om klimatet och toppmötet i Glasgow. Här kan du läsa frågor och svar i efterhand.

Fråga SVT:s klimatkorrespondent om klimatet och toppmötet

Pinnat inlägg

SVT:s klimatkorrespondent chattade om klimatet och toppmötet

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström svarade på era frågor om klimatet och toppmötet, här kan du läsa chatten i efterhand!

Nu måste Erika Bjerström vidare, tack för alla era frågor!

Isak Persson • Vad säger klimat-experter om vad politikerna åstadkommit på mötet?

Det finns ju inget slutavtal ännu, men i korthet så anses det här mötet ha gått bättre än de flesta andra möten. Parisavtalet verkar fungera( det var en fråga många hade innan Glasgow) och om du tänker dig avtalet som en byggställning så ska det nu få golv och väggar och fönster. Det är inte färdigbyggt men flera stridsfrågor ser ut att kunna lösas. Däremot är många väldigt bekymrade över att ekonomiska löften till utvecklingsländer inte finns i de belopp som utlovats än. De fattiga länderna har tre argument; De har inte orsakat klimatkrisen, de är redan drabbade av klimatkrisen och de saknar resurser att hantera konsekvenserna av klimatkrisen som de redan är drabbade av.

Nu tackar jag för mig! Tack för alla bra frågor!

ulf • Hur länge tror du Asien och Kina kommer att bränna kol i nurvarande mängd? 10 är 20 år 40 är eller längre.
Vilket land i afrika ska man skänka sin pension till för att rädda klimatet?

Jag tror Kina kommer bränna kol i alla fall i 20 år till. Men kolet håller snabbt på att bli dyrt och olönsamt. Angående Afrika- Sverige har valt att ha en klimatsamarbete med Ghana, det tillkännagavs häromdagen. Vi ska hjälpa till att sänka deras utsläpp genom att bygga solcellspaneler på sjukhustak.

Marie • Att sätta en gräns för skogsaverkningarna till 2030 låter väldigt långt bort och jag tror många är besvikna. Amazonas kan komma att skadas oerhört. Varför sätter man inte en gräns redan nu och stoppar detta och gör de värdefulla skogarna till någon sorts fredad zon/reservat?

Hej- nu är ju faktiskt Brasilien med i den här nya alliansen som lovar stoppa avskogning till 2030. Bolsonaro har varit tydlig med att inte anser att andra länder ska lägga sig i landets interna angelägenheter. Det var ju inget annat land som härjade med oss när vi högg ner alla ekskogar på 1800-talet. Som en jämförelse. Men det är förstås så att världen är djupt oroad över de oersättliga naturvärden som försvinner i rask takt. Bolsonaro känner ett allt större tryck och oro bli internationellt isolerad. Vi får se om inte den här nya skogsalliansen kan sätta press på ett konstruktivt sätt?

E • Jag tycker att det är lite hycklande att säga att Sverige ligger så långt i framkant när det gäller miljö- och klimatarbete när vi bara konsumerar mer och mer av t.ex. kläder och elektronik. Varför pratar man inte mer om hur man ska göra för att faktiskt minska konsumtionen? Det är ju jätteviktigt.

Du har rätt i att varje individ i Sverige har ett stort koldioxidavtryck med vad vi konsumerar och de flygresor vi gör till andra länder. Det kommer kanske bli dyrare att köpa " fel" i framtiden, men att beskatta konsumtion utifrån ett klimatperspektiv är en mycket känslig politisk fråga. Det är svårt skapa styrmedel som är rättvisa.

Anna • Vilka länder är minst benägna att vilja ställa om till "grön energi"? Kina är ju en grym miljöbov och får vi inte med dom känns det rött kört

Kina är komplicerat. Du har rätt i att de måste vara med för att vi ska kunna lösa klimatkrisen. De är världens största utsläppsland , de svarar för 28 procent av de globala utsläppen. De har också storsatsat på kol sen 2010 och ökat sina utsläpp. Samtidigt är de drabbade av klimatkrisen, av smogen, och har sagt att man ska vara nere i nettonollutsläpp 2060. De gör enorma satsningar på förnybar energi. Det ska bli väldigt intressant att se hur de väljer väg närmaste åren.

Linde • Har många frågor. Men jag har ett SVAR. Eran rapportering om klimat och andra frågor som rör detsamma på SVT är jättebra. Ni gör ett fantastiskt bra jobb. Så att en vanlig dödlig kan följa med bland alla fina ord siffror och diagram. Ni gör allt mer förståeligt. TACK

Tack Linda ! Vi är ett stort gäng som jobbar dag och natt med det här just nu, jag ska hälsa mina SVT-kollegor!

A • Märks det en skillnad i attityden från alla länder i COP26, om man jämför med föregående möten?
Tror du att världsledarna äntligen fått tummen ur?

Ja det är skillnad. Men jag konstaterar det med viss sorg, för om politikerna hade lyckats komma överens redan för 15 år sedan, då forskarna hade exakt samma varningar som de hade idag, då hade vi kunnat spara mycket mänskligt lidande, det som nu drabbar människor i spåren av de allt mer intensiva orkanerna, skogsbränderna och översvämningarna.

Kurt • Hur ser europeiska länder som Frankrike/England mfl på att Sverige inte vill investera i fossilfria energislag som kärnkraft när de själva ser det som en om inte den bästa lösningen för att lösa energifrågan?

Sverige har det väldigt beviljat när det gäller energi jämfört med många andra länder, vi har både vattenkraften och skogarna. Så vi har ett annat utgångsläge.

zacharias • hur skall man få ALLA nationers ledare att samarbeta och lägga den hindrande konkurrensen åt sidan?

Det är det vackra med COP26 tycker jag ( lite nördigt, jag vet , men ändå) att 197 länder sitter runt ett bord och försöker komma överens om hur man ska rädda planeten undan en fortsatt upphettning. Så samarbete sker ju redan ! Sen har många länder skilda ekonomiska intressen. Indien och Kina t ex tänker fortsätta med kolkraft ett tag till för de vill lyfta människor ur fattigdom.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet