Foto: TT

Antarktis isförlust har tredubblats på ett decennium

Uppdaterad
Publicerad

Antarktis glaciärer försvinner i allt snabbare takt. På delar av kontinenten har förlusten av is tredubblats det senaste decenniet. Detta är dåliga nyheter för platser och länder som påverkas när havsnivån stiger.

Varje år frigör sig 200 miljarder ton is från Antarktis och detta bidrar till att havsnivån stiger med en halv millimeter varje år. Hur snabbt Antarktis förlorar is har stor betydelse för att kunna göra beräkningar av havsnivåer i framtiden och därmed anpassa exempelvis städer som ligger i riskzoner.

Mellan 1992 och 2017 förlorade Antarktis glaciärer mer än 3 000 miljarder ton is, vilket innebär en höjning av havsnivån med 8 mm. Det visar en ny forskningsrapport som publicerats i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

Tredubblad avsmältning

Hela Antarktis iskappa innehåller så mycket vatten att havsnivån skulle stiga 58 meter om den skulle smälta helt. Nu är detta inte aktuellt och rapporten kunde visa på platser, främst östra Antarktis, där man inte kunde påvisa någon isförlust alls.

Men andra områden av Antarktis oroar forskarna.

Forskarteamet har analyserat 24 av varandra oberoende satellitbaserade isobservationer och konstaterar att gränsområdet mellan hav och glaciärer var de mest utsatta.

Forskarna konstaterar att förlusten av is från shelferna i Västantarktis, områden där landisen flyter ut i havet, ökade från 53 miljarder ton per år till 159 miljarder ton per år, vilket är en tredubbling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.