En ny svensk studie visar att sämre kondition kan ge sämre kognition. Foto: Maja Suslin / Fredrik Sandberg / TT

Dålig kondition – då ökar risken för demens

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som har dålig kondition i medelåldern löper mycket större risk för att få demens när de blir äldre. Detta enligt en ny svensk studie som tagit mer än 40 år att genomföra.

Om du har dålig kondition kan du löpa större risk för att få demens. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publiceras i tidskriften Neurology.

– Har man bra kondition så kan man faktiskt påverka sin egen risk att bli dement när man blir gammal. Och det här är ju något som kommer mer och mer inom medicinen, att man kan förebygga saker, säger Ingemar Skoog, professor i psykiatri och en av forskarna bakom studien.

Började på 60-talet

Undersökningen började 1968 med ett konditionstest. 191 svenska kvinnor som var runt 50 år gamla fick trampa sig upp till sin högsta syreupptagningsförmåga, alltså till den nivån då kroppen inte kan ta upp mer syre för att få musklerna att orka.

De allra flesta av kvinnorna hade hög eller medelvärdig kondition. Men runt en tredjedel hamnade på en låg nivå och vissa fick till och med avbryta testet på grund av bröstsmärtor eller högt blodtryck. Det var också dessa kvinnor som i allra störst utsträckning fick demens senare i undersökningen.

Lång uppföljning

Efter cykeltestet följde forskarna upp kvinnorna och testade dem för demens vid sex tillfällen fram till 2012. En uppföljning på 44 år.

Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrik på Karolinska institutet och har själv genomfört liknande undersökningar tidigare. Hon anser att studiens långa tidsrymd är en stor fördel, då man bättre kan undersöka utvecklingen av demens.

– Vissa processer som förleder sjukdomen kan börja 20 till 30 år innan den bryter ut, så det är väldigt bra att ha en såhär lång uppföljning, säger Miia Kivipelto.

Bra för hjärtat – bra för hjärnan

Bland de som hade låg kondition utvecklade ungefär var tredje kvinna demens, och bland de som fick avbryta var andelen ännu högre. Hela 45 procent av medelålderskvinnorna med sämst kondition utvecklade demens när de blev äldre.

För kvinnorna som gjorde bäst ifrån sig på cykeltestet var det endast fem procent som insjuknade. De fick även demens långt senare än kvinnorna med medelvärdig kondition.

– Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan, och det finns ganska mycket bevis för att fysiska livsstilsförändringar kan förbättra kognitionen. Men samtidigt kan god fysisk hälsa bero på ganska många olika saker. Vissa har exempelvis genetiska förutsättningar för hög kondition.

Starkt samband

Fysiologerna bakom studien hävdar att det finns en stark koppling mellan låg kondition och ökad risk för demens. Men samtidigt är de noga med att poängtera att de inte lyckats visa på något orsakssamband.

Det går alltså inte att säga att låg kondition leder till demens, utan snarare handlar det om att människor med låg kondition också hade större risk att få demens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.