Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka klimatutmaningar väntar Sverige enligt FN:s klimatrapport? Hör SVT:s vetenskapsreporter Johan Bergendorff berätta om hur vi bör klimatanpassa oss i framtiden. Foto: Storyblocks

Våra barns framtid står på spel

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är bråttom att bygga om våra samhällen för att klara kommande klimatförändring, varnar IPCC i sin senaste rapport. För dagens barn kommer extremväder bli fyra-fem gånger vanligare när de är gamla.

Johan Bergendorff

vetenskapsreporter

Klimatförändringarna är redan här. Det har gått betydligt fortare än forskarna trodde, enligt IPCC:s rapport. Även om fossilutsläppen stoppas snart så kommer haven ändå att stiga, skyfallen bli värre och hettan svårare. Samtidigt påpekar IPCC att vi vet hur våra samhällen kan byggas om för att stå bättre rustade. Problemet är bara att det hittills gjorts alldeles för lite.

Jag har bevakat IPCC:s rapporter sedan 1995 och kan konstatera att den senaste är skrämmande läsning. Rapporten sammanfattar tiotusentals vetenskapliga studier och prognoser som sträcker sig till år 2100. Det är bara en livstid bort för dagens barn och de besluts som tas de närmsta åren avgör deras framtid. Redan nu tvingas människor fly eller förlorar sina liv på grund av den globala uppvärmningen.

Folk tvingas flytta när havet stiger

 – Jag vet vad klimatförändring för med sig, inte efter vetenskapliga studier, utan för att jag levt här hela mitt liv och sett havet stiga år efter år, sa Sailosi Ramatu i byn Vunidogoloa på Fiji när jag mötte honom häromåret. 

Byborna har tvingats flytta upp i bergen. De saknar havet, men samtidigt har barnen närmare till skolan nu och byn har fått avlopp, rent vatten och solceller. IPCC påpekar i sin rapport att hållbar utveckling och klimatanpassning måste gå hand i hand på det här sättet framöver.

En miljard människor hotas av stigande hav mot slutet av seklet enligt klimatrapporten som också påpekar att höga havsvallar kan bli en farlig lösning, när jättevågor slår över kanten.

Dödligt varma städer

IPCC konstaterar att fattiga i världens megastäder redan dör eller blir sjuka av allt värre värmeböljor parat med luftföroreningar och vattenbrist. År 2100 kan minst hälften av alla människor lida av värmestress – redan i dag är det verklighet för var tredje människa på jorden.  

– Det svartnade för ögonen av värmeslag och uttorkning, berättade Aslam från Pakistan när jag mötte honom på ett bygge i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Samtidigt segnade en annan byggjobbare ned i den 50-gradiga hettan – när ambulansen kom var det för sent.

Dödlig hetta i kombination med hög luftfuktighet väntar i gulfstaternas storstäder enligt klimatprognoser. Om koldioxidutsläppen fortsätter att öka som idag väntar samma sak kring Indus och Ganges dalgångar där en femtedel av jordens befolkning lever.

Lösningarna för klimatanpassning finns redan

Samtidigt påpekar IPCC att den snabba urbaniseringen på jorden där redan mer än varannan människa är stadsbo kan ge en möjlighet att bygga mer hållbart. Förutsatt att fokus ligger på att plantera mycket svalkande grönska i städerna och parker som kan suga upp stormfloder, i stället för asfalt och betong. 

FN-rapporten konstaterar att 170 länder nu på pappret har påbörjat klimatanpassningen, men att det hittills är alldeles för lite och kortsiktigt. Klimatförändringarna är ett hot mot mänskligheten och planetens hälsa och fönstret för att anpassa oss håller på att stängas, enligt IPCC.

Under de senaste 30 åren har barnadödligheten sjunkit dramatiskt, tack vare vaccin och barnmorskor. Lika länge har FN:s klimatpanel varnat för effekterna av en ökande växthuseffekt och vilka åtgärder som krävs. Sju miljoner fler barn överlever varje år sin femårsdag. Nu gäller det deras framtid.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.