FN-chefen menar att en gemensam ansträngning av världens länder krävs. Foto: Epa/TT

FN-chefen varnar: Världen närmar sig en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Världen är på väg mot en global uppvärmning på 2,7 grader. “En katastrofal väg”, varnar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Varningen kommer i samband med publiceringen av en FN-rapport, som visar att de globala utsläppen av växthusgaser ökar kraftigt i stället för att minska.

I rapporten redovisas en genomgång av målen för de 191 parterna i Parisavtalet som visar på en ökning av utsläppen med ungefär 16 procent från 2010 till 2030. En sådan ökning skulle leda till en global uppvärmning på 2,7 grader vid århundradets slut, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande.

Klimatkrisen

”Världen befinner på en katastrofal väg”, heter det i uttalandet.

För att nå målet om 1,5 graders uppvärmning skulle en sänkning av utsläppen med 45 procent krävas, enligt FN-rapporten.

”Enorma förluster”

Antonio Guterres menar att en gemensam ansträngning av världens länder krävs, annars kan följderna bli förödande.

”Uppnås inte målet kommer effekten att kunna mätas i enorma förluster av människoliv och försörjningsmöjligheter”, säger Guterres. 

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen begränsas till under 2 grader – och helst till 1,5 grader – jämfört med förindustriell tid.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet