Forskare har studerat hur extremt väder har påverkat antalet asylansökningar till EU och sett att extremt väder ger fler flyktingar. Foto: Kerstin Joensson/TT

Klimatförändringar ger fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att jordens klimat värms upp väntas flyktingströmmarna öka. Forskare har nu försökt göra en prognos över hur mycket antalet ansökningar om asyl till EU kan komma att öka i ett längre perspektiv.

Det är viktigt att försöka förstå hur flyktingströmmarna påverkas av ett varmare klimat. Nu presenterar forskare sin prognos i tidskriften Science.

De har studerat hur extremt väder har påverkat antalet asylansökningar i EU och sett att extremt väder ger fler flyktingar. Klimatförändringarna påverkar bland annat jordbruk och tillgång till vatten.

Klimatkrisen

Ökning med 188 procent

Mellan åren 2000 och 2014 tog EU emot omkring 350.000 ansökningar om asyl per år. Forskarna har gjort beräkningar på olika scenarier. I ett scenario där klimatförändringarna går långsammare kan asylansökningarna öka med 28 procent. Det andra scenariot, där förloppet går snabbare, kan ge en ökning med 188 procent mot slutet av det här århundradet.

Men Wolfram Schenker, en av författarna bakom studien, betonar att den faktiska ökningen av asylansökningar till EU de senaste åren är större än i deras värsta framtidsscenario. 

– Samtidigt har antalet ansökningar om asyl ökat dramatiskt sedan 2014 till omkring 1,5 miljoner per år, vilket innebär att det värsta scenariot fortfarande är på en lägre nivå jämfört med den topp vi ser nu, säger Wolfram Schenker, som studerar klimatförändringar och ekonomi vid Columbia University. 

Skapa en helhetsbild

Markku Rummukainen är Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC. Klimatpanelen ska samla in fakta om klimatförändringar och studera effekterna på samhället. Även om det finns stora osäkerheter i prognoserna ser han ett värde med den här typen av studier.

– Den kan bli en del av underlaget för att skapa en helhetsbild, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.

Markku Rummukainen, professor i klimatologi. Foto: Lunds universitet

Människor anpassar sig

Nina von Uexkull, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, är inte helt övertygad om att den nya studien verkligen har hittat ett samband mellan extremt väder och asylansökningar.

– Innan inbördeskriget bröt ut i Syrien drabbades landet av en svår torka. Det vi såg då var att människor sökte sig bort från landsbygden och in till städerna för att hitta nytt jobb. Temperaturökningar får inte folk att direkt sätta sig på ett flyg till Europa, säger hon. 

Människor försöker anpassa sig till klimatförändringar i så stor utsträckning som möjligt. 

– Däremot kan vi se att klimatförändringar kan påverka konfliktdynamiken och göra saker värre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet