Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan koldioxid lagras i byggmaterial: ”I framtiden kan betong bli en kolsänka.” Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så kan biokol hjälpa klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Att byta ut en del av cementen i betong till biokol kan vara ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Företag i bland annat Österrike och Sverige har tagit fram betong som kan lagra koldioxid – och på så vis har lägre påverkan på klimatet.

Österrikiska lantbrukaren och energiproducenten Tobias Ilg utforskar möjligheterna att blanda biokol i betong tillsammans med en betongfabrik. 

– Biokol hjälper oss att dra ner på cementen. I framtiden kan betong bli en kolsänka genom att vi binder koldioxid i betongen, säger Tobias Ilg i “Vetenskapens värld – Quickfix för klimatet?” 

Klimatkrisen

Biokol framställs när organiskt material bränns utan att man tillsatt syre. Den koldioxid som skulle släppas ut vid vanlig förbränning binds då istället som kol i biokolet.

Även i Sverige håller företag på att ta fram byggprodukter som betong och murbruk som kan lagra biokol. 

“Viktigast att vi minskar utsläppen” 

Cecilia Hermansson som är ordförande för Klimatpolitiska rådet menar att koldioxidinfångning och lagring bara är en del av det som behöver göras för att minska utsläppen. 

– Att lagra koldioxid är vad vi kallar för kompletterande åtgärder. Vi är ganska långt från en uppskalning och att verkligen kunna göra det här på ett bra sätt. 

Vad är viktigast att göra för att vi ska nå klimatmålen? 

– Det viktigaste är att vi minskar utsläppen, och där har vi väldigt mycket kvar att göra. Vi behöver göra väldigt mycket inom framför allt transportområdet, säger Cecilia Hermansson. 

Se Vetenskapens värld – Quickfix för klimatet? när du vill på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet