Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur drönaren bygger ett torn från luften. Foto: Imperial College LondonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se hur drönarna 3D-utskriver i luften

Uppdaterad
Publicerad

Drönare utrustade med 3D-skrivare kan vara framtidens byggnadsarbetare. Inspirationen kommer från getingar som flyger i svärmar när de bygger sina bon.

– Jag tror att det i framtiden kommer vara svärmar av robotar på byggarbetsplatserna som gör vissa reparationer och inspektioner. Så det kommer finnas ekosystem av robotar på byggarbetsplatserna, säger Mirko Kovač, professor i luftrobotik och forskningsledare för projektet vid Imperial College London. 

Till att börja med är det två olika typer av drönare som Mirko Kovač och hans kollegor har testat. Den ena är en byggdrönare, som skriver ut i mjukt material som sedan stelnar och blir hårt som cement. Den andra är en kontrolldrönare, som skannar av bygget för att hålla koll på att allt går rätt till. I studien byggde drönarna strukturer som var drygt två meter höga. 

Framtidens smidiga byggrobotar 

Drönarnas rörelsefrihet gör att de också kan bygga på ställen som är svåra eller farliga för människor att komma åt. Det rör sig bland annat om höga höjder, eller platser som har drabbats av naturkatastrofer.  

–  Det är svårt att ta det första steget och bygga upp förtroendet till drönarnas förmåga. Men så fort verksamheten kommer i gång, tänker jag mig att det kommer skjuta i höjden rätt fort, säger Valentin Polishchuk, drönarforskare på Linköpings universitet. 

Inspiration från djurriket 

Idén till designen kom från djurriket. Många djur använder sig av imponerande logistiska lösningar för att bygga effektivt.  

–  Det är något som vi ser ofta i naturen, att ju större strukturen är, desto fler djur bygger den tillsammans. Drönarna vi gjorde påminner om getingar och bin på det sättet, säger Mirko Kovač.

Spela videon för att se hur det går till när drönaren bygger.

Drönarnas utformning är ett exempel på biomimetik, alltså teknik som tar efter biologiskt liv i naturen. Andra exempel på biomimetik är kardborreband, som tagit inspiration från kardborreväxten, och det japanska höghastighetståget Shinkasen 500 Series, som har en nos modellerad efter kungsfiskaren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer