Mörkret sänkte sig över världen

Uppdaterad
Publicerad

Den som var på Svalbard i förmiddags bjöds på ett minne för livet. Vid 11.15 svensk tid inträffade den totala solförmörkelsen. Vi andra fick hålla tillgodo med dramatiska tv–bilder.

Den totala solförmörkelsen skedde över norra Atlanten och vid 10.40 svensk tid föll mörkret över Färöarna. TV-bilder visade hur ett stort antal människor samlats i huvudstaden Torshavn.

Dessvärre gjorde ett stort molntäcke över Svalbard att himlaspelet blev något mindre dramatiskt än vad många hade hoppats på.

Den totala solförmörkelsen

Desto mer spektakulärt blev det strax efter klockan elva på Svalbard, där himlen blev kolsvart.

Brinnande gasmoln

När den totala solförmörkelsen var ett faktum visade tv-bilder hur månen skymde solen som ett svart klot. Runt klotet syntes solens korona som ett skarpt gult ljus i form av en brinnande ring.

Man också se protuberanser, alltså brinnande gas–-och plasmamoln som kastas ut från solens yta.                                                                                          

Den totala solförmörkelsen varade i flera minuter på Svalbard och Färöarna när månen helt gled in och täckte solen.

Nästa gång 2126

Förmiddagens händelser var den bästa möjligheten på ett kvartssekel att uppleva en total solförmörkelse.

Först 2126 ges nämligen chansen att åter uppleva en total solförmörkelse i Europa. I Sverige blev förmörkelsen partiell, alltså att inte hela solen täcktes. Ju längre norrut i Sverige desto större blev solförmörkelsen.

Vid universitetsområdet i Luleå hade ett stort antal människor samlats för att bevittna den partiella solförmörkelsen. SVT:s reporter Ellika Nilsson, som befann sig på platsen beskrev stämningen som något av en folkfest.

Längre söderut i Sverige blev det inte lika dramatiskt eftersom ett molntäcke skymde sikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet