Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Rosén skapar supertunna material material. Spela videon för att se hur det går till. Foto: Wise/Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Supertunna material ska göra framtiden fossilfri

Publicerad

Hela världen är nu på jakt efter nya och unika material. En del letar i gruvor, andra på havsbotten. Men professor Johanna Rosén bygger upp dom från grunden.

– Det kan vara material som renar vatten, lagrar energi eller fångar in koldioxid och är lätta att återvinna, säger hon.

Framtidens teknik ställer stora krav på de material som de byggs av, om det så är elektronik, batterier, nya medicinska tillämpningar eller att rena vatten som kommer bli allt viktigare.

Johanna Rosén är professor i materialfysik vid Linköpingsuniversitet och arbetar med att ta fram de material som ska göra oss fossilfria i framtiden.

– Nu när vi går emot ett mer hållbart samhälle vill vi förbruka så lite material som möjligt, därför gör vi dem supertunna.

Bara några atomlager tjockt

Hon och hennes kollegor använde superdatorn vid Linköpings universitet för att göra datorsimuleringar på tiotusentals material för att få fram en lista på 119 kandidater som kan bli framtidens material. Sen testade de ett av dem och gjorde det supertunt, bara några atomlager tjockt. Resultatet publicerades i Science.

Johanna Roséns materialkandidater togs fram vid Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet. Foto: Thor Balkhed

Eftertraktad egenskap

Det nya materialet baseras på grundämnet rutenium och har en eftertraktad egenskap: Det är en väldigt bra så kallad katalysator. Dess yta underlättar alltså för andra ämnen att kemiskt reagera med varandra, vilket behövs i flera olika tillämpningar.

Ett exempel på en kemisk reaktion är när föroreningar bryts ner i vatten, så att det renas. Ett annat exempel är att dela vatten så att vätgas bildas, ett bränsle som många efterfrågar idag.

– Rutenium är ett ovanligt grundämne och därför också dyrt. Det är därför vi vill kunna göra det väldigt tunt, säger Johanna Rosén.

”Tänk att du har en bok, den har ju inte en jättestor yta om du bara tittar på utsidan men om du öppnar boken och separerar sidorna så får du en jättestor yta.” Johanna Rosén förklarar fördelarna med tunna material i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.