En ny studie visar att träd i Europa släpper sina löv upp till en vecka tidigare på hösten på grund av klimatförändringarna. Foto: Pexels

Träd släpper sina löv tidigare på grund av klimatstress

Uppdaterad
Publicerad

Växtsäsongen börjar tidigare och tidigare på våren på grund av den globala uppvärmningen. Men nu verkar det som att den också avslutas tidigare på hösten, enligt en ny vetenskaplig studie.

Träd i Europa släpper sina löv upp till en vecka tidigare på hösten när mängden koldioxid i luften ökar, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.  

Forskningen är en viktig pusselbit i den samlade kunskapen om hur träds upptag av koldioxid kan bromsa effekten av den globala uppvärmningen. 

–Det innebär att de beräkningar man gör nu kan visa hur mycket trädens produktion kommer öka i och med klimatförändringarna, säger Johan Uddling Fredin, professor i växtfysiologi vid Göteborgs Universitet.

Växtsäsongen börjar tidigare 

Det finns gott om vetenskapliga bevis på att växtsäsongen startar tidigare på våren.

—I den tempererade zonen, det vill säga mellan den tropiska zonen och det nordliga barrskogsbältet, kan det röra sig om upp till ett par, tre veckor tidigare än på 60-talet, säger Johan Uddling Fredin. 

Men enligt den nya studien skulle den här extra växtperioden på våren kunna kortas med upp till en vecka på hösten.

–Man har inte haft så mycket kunskap om hur träd påverkas på hösten. Men den här studien visar att det finns någon slags mättnadsgrad av hur mycket träd kan lagra under en växtsäsong.

Gjorde klimatexperiment  

Genom modellberäkningar på data från centraleuropeiska trädarter mellan 1948 och 2015 har forskarna kunnat se hur träden har betett sig med olika typer av förutsättningar.  

Forskarna har också experimenterat med olika klimatscenarion på träd i Münchens botaniska trädgård. Man har manipulerat flera träd med skugga, koldioxid och med uppvärmning.

– Ökar man koldioxoiden ökar fotosyntesen och då fäller träden sina löv tidigare och skuggar man trädet håller det löven på längre inpå hösten, säger Johan Uddling Fredin.

Gäller den “tempererade zonen” 

Men observationerna gäller endast för centraleuropeiska träd i den tempererade zonen.

– I torra ekosystem ser man tvärt om emot detta – att med tiden så har säsongen kunnat bli längre, eftersom mer koldioxid gör att växterna sparar vatten – speciellt i gräsekosystem, säger Johan Uddling Fredin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet