Människan måste förstå sambanden mellan de val vi gör i vardagen och hur dessa påverkar djur och natur. Foto: TT

Så kan du bidra till att rädda den biologiska mångfalden

Publicerad

Vi har bara en planet – men genomsnittssvensken lever som att vi har fyra. Men det finns några saker man som privatperson kan göra för att jorden ska belastas mindre.

En ny rapport från WWF visar att människans konsumtion, och den ökade efterfrågan på energi, mark och vatten, bland annat har lett till att den biologiska mångfalden i världen har minskat.

På fyra decennier har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat i ett rasande tempo, varnar Världsnaturfonden i sin senaste rapport Living Planet som släpptes under tisdagen.

– Vi håller på att såga av grenen vi sitter på. Vi människor har kommit så långt bort ifrån naturen och förståelsen av den att vi inte ens förstår hur beroende vi är av den biologiska mångfalden, säger WWF:s svenske generalsekreterare Håkan Wirtén till SVT Nyheter.

Människan måste förstå sambanden

Enligt rapporten håller jorden på att förlora sin biologiska mångfald i en takt som bara kan liknas vid ett massutdöende. Människan måste förstå sambanden mellan de val vi gör i vardagen och hur dessa påverkar djur och natur.

– Köper du till exempel en produkt som innehåller ocertifierad palmolja – som produceras på ett sätt där skogar skövlas utan att man tar hänsyn till de djur som bor där – kommer detta leda till direkta konsekvenser för djuren och den biologiska mångfalden i det området, säger Håkan Wirtén.

De fem B:na

I vardagen kan man som privatperson göra vissa omställningar som kan bidra till att jordens miljö och klimat belastas mindre.

Wirtén lyfter fram några vardagsområden, “de fem B:na”, där man kan göra mer klimatsmarta val: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande).

– Vi är många människor och vi blir bara fler. Då är det ännu viktigare hur vi konsumerar och att vi gör mer eftertänksamma val i vår konsumtion, menar Wirtén.

Lever som att det finns fyra jordklot

Sverige ligger på 15:e plats på listan över de länder med störst ekologiskt konsumtionsfotavtryck. I topp ligger Qatar, Luxemburg och Förenade Arabemiraten, enligt forskarnätverket Global Footprint Network.

Enligt nätverket lever genomsnittsmänniskan som att det finns 1,7 jordklot – medan genomsnittssvensken lever som att det finns 4 jordklot.

Kartan visar alla länders ekologiska konsumtionsfotavtryck i ”globala hektar” under året 2014. Statistiken kommer från Global Footprint Network.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet