Sara Hector efter OS-guldet: ”Har inte mått bra”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector tog OS-guld i storslalom och kunde skrika ut sin glädje.

Men uppladdningen var desto jobbigare.

– Jag har varit så nervös och stressad, säger hon.

Sara Hector har imponerat stort i vinter och var en av favoriterna inför måndagens storslalom. Efter bästa tiden i första åket och en stabil insats i andra kunde hon också säkra sitt första OS-guld.

På efterföljande pressträffen berättade 29-åringen att hon har fått perspektiv på sin karriär och åker skidor för att det är kul snarare än att hon ska vara bäst. Men trots det har det varit svårt att behålla lugnet inför tävlingen.

OS i Peking 2022

– Jag har varit så nervös och stressad. Hela kroppen har varit på en sjuk högspänn och det har byggts upp under flera dagar. Jag har inte mått bra, säger hon.

”Var hemskt”

Hela fem timmar gick mellan det första och det andra avgörande åket. För SVT Sport berättar hon om den jobbiga väntan.

– Det var hemskt. Jag åkte tillbaka till OS-byn och försökte sova, men det kunde jag absolut inte. Jag tänkte att en varm dusch kan vara avslappnande. Så jag tog en varm dusch. Alla jag har sagt det till har skrattat åt mig.

Fått kämpa

Hector har fått kämpa under karriären och de stora framgångarna har kommit på senare dagar.

– Jag har haft en del motgångar. Det har inte alltid gått bra. Det jag tror att man kan lära sig av min historia är att det är viktigt att lära känna sig själv. Och att det är viktigt att ha personer runtomkring sig som kan få ut det bästa av dig. Det är svårt att lyckas själv, säger hon och fortsätter:

– Man behöver veta när man ska gasa och när man behöver bromsa sig själv. När det är läge att stressa på sig själv och när det är läge att ta det lugnt. Att hitta de mentala bitarna kan ta lång tid och det kan kräva mycket tålamod. Det är sport.

Hör henne berätta om känslorna i spelaren ovan.

KLIPP: Här tar Sara Hector OS-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet