Foto: TT Nyhetsbyrån

Upprepade pappans bedrift – 34 år senare

Uppdaterad
Publicerad

För 34 år sedan fick österrikaren Hubert Strolz ta emot sin guldmedalj i den alpina kombinationen på OS i Calgary. På torsdagen fick hans son göra samma sak på OS i Peking.

– Jag pratade med min pappa. Han är glad för min skull och stolt. Det är ett ofattbart ögonblick för vår familj, säger Strolz den yngre enligt Reuters

Johannes Strolz hade fjärde bästa tid efter störtloppet men kunde efter ett monsteråk i slalomen ta hem guldet före norrmannen Aleksander Aamodt Kilde och Jack Craword från Kanada.

OS i Peking 2022

Strolz åkte på skidor han lånat av super-G-vinnaren Matthias Mayer som tog hem guldet i tisdags.

– Det var perfekta skidor, som raketer. Jag fick låna dem av Matthias och uppenbarligen har han väldigt snabba skidor, säger Strolz.

Strolz den äldre tog även silver i storslalom under sitt fina OS 1988, om hans son gör det samma återstår att se.

Kickades ur landslaget förra året – arbetade som polis

För 29-årige Strolz dippade karriären förra året och han fick inte plats i den österrikiska truppen utan var tvungen att arbeta som polis för att få mat på bordet. Han körde patrullbil och kontrollerade trafiken.

Med tanke på att han kickades ut ur landslaget förra året blev han av med sin serviceman och fick preparera sina skidor själv. När han blev uttagen till OS erbjöds han en serviceman men valde att göra jobbet själv.

– Jag var tvungen att känna ett hundraprocentigt förtroende för grejerna när jag stod vid startgrinden, säger Strolz.

För Aamodt Kilde var silvret hans andra medalj i detta OS sedan han tog brons i super-G.

– När jag knäppte på mig slalomskidorna kände jag mig som en elefant, säger Kilde efter första slalomstarten på två år till NRK.

– Jag bestämde mig för att bara ha kul och det blev en fantastisk dag, säger Kilde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet