SVT:s expert Pernilla Wiberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Pernilla Wiberg: ”För mig är det ofattbart”

Publicerad

Tyske Stefan Luitz straffas hårt efter att ha tagit syrgas i samband med en storslalomtävling.
SVT:s alpinexpert Pernilla Wiberg tycker att det är rätt att dela ut straffet.
– För mig är det ofattbart att det tyska förbundet och tränarna inte hade koll på de här reglerna, säger hon.

Mellan det första och andra åket i Beaver Creek ertappades stjärnan Stefan Luitz med att inhalera syrgas. En utredning startades och nu har Internationella Skidförbundet, Fis, meddelat sitt straff.

Luitz blir av med segern och 100 världscuppoäng samt straffas med drygt 400 000 kronor i böter. Däremot slipper han avstängning.

– Det står tydligt i regelboken att det är förbjudet att använda syrgas, men det som är märkligt i sammanhanget är att det tyska förbundet och tränarna inte visste bättre. Regeln kom till efter att tyskarna inhalerat syrgas under VM i Beaver Creek 2015, och det är dessutom en tysk som är ordförande i skidförbundets medicinska kommitté, säger SVT:s expert Pernilla Wiberg.

– Den som råkar illa ut här är Stefan Luitz som förlorar pengar och poäng. Efter all massmedial uppmärksamhet såg han ostabil ut vid tävlingarna i Val d'Isère och Alta Badia. Han var inte alls sig lik. Det är tufft för honom att genomlida det här, men straffet är ändå helt rätt, fortsätter Wiberg.

Var aldrig i närheten av syrgas

Hon tycker att det tyska förbundet borde betala boten på 400 000 kronor.

– Det är ganska mycket pengar för en alpinåkare och jag hoppas att förbundet tar den boten så att han slipper betala allt själv.

Wiberg använde själv aldrig syrgas under sin aktiva karriär. Den första gången hon kom i kontakt med metoden var under VM i Beaver Creek 2015.

– Jag var aldrig i närheten av syrgas och blev aldrig tillfrågad heller. Man tar det för att återhämta sig snabbare mellan två åk, men det borde helt klart vara förbjudet. För mig är det något man använder på sjukhus om man behöver det, det är ingenting som en vältränad elitidrottare ska använda. De har redan bra syreupptagningsförmågan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer