Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén. Foto: Bildbyrån

Uppgifter: IOK och WHO ska hjälpa till med vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) och världshälsoorganisationen WHO ska genom ett gemensamt vaccinationsprojekt försöka se till att OS-idrottare i utvecklingsländer ska få tillgång till coronavaccin före OS i Tokyo i sommar, enligt källor till sajten Insidethegames.

Det ska IOK:s ordförande Thomas Bach ha sagt i samtal med nationella olympiska kommittéer i veckan.

Den olympiska rörelsen har vid flertalet tillfällen sagt att OS-idrottare inte ska gå före kön när det gäller vaccinering, men man har samtidigt sagt att man ska göra vad man kan för att hjälpa idrottare från länder där vaccineringen går långsamt.

Tokyo 2020

Och även om IOK hävdat att vaccination inte är avgörande för om OS går att genomföra vill man att så många idrottare som möjligt vaccinerar sig före spelen som startar i slutet på juli.

Bach ringde samtalen bara några timmar efter att The Times rapporterat om att Japans regering vill ställa in OS. Detta har senare förnekats av den japanska regeringen.

SE MER: Återhållsam OS-invigning att vänta i sommar (23 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet