Dags för klassisk sprint för första gången sedan Stina Nilsson vurpa på upploppet i Ruka. Tar den svenska sprintstjärnan sin femte raka seger? Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson går för femte raka segern

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson kan i helgen ta sin femte raka världscupseger i sprint.

Säsongens fyra tidigare vinster har tagits i fristil.

Nu blir det klassiskt.

– Det är kul att få köra klassiskt igen, det var väldigt länge sedan, säger Nilsson till SVT Sport.

Efter succéhelgen i Dresden förra helgen laddar Stina Nilsson om för ny sprint, i estniska Otepää.

– Jag har försökt att få in så mycket träning som jag bara kan på ett klokt och vettigt sätt. Jag har åkt mycket skidor.

För första gången sedan världscuppremiären i Ruka går sprinten i klassisk stil. Då var Stina Nilsson på väg mot segern när hon föll i början av upploppet. I stället klev Maja Dahlqvist fram och tog andraplatsen före Ida Ingemarsdotter. Segern gick till ryskan Julia Belorukova.

– Det blir spännande. Jag har inte kört klassiskt på länge. Men jag tycker om klassiskt generellt, så det ska nog passa mig.

Vad vill du ha för kvitto från den klassiska sprinten?

– Att jag fortsatt har kontroll på kroppen. Såsom jag har fått bra kvitto på skejt.

Hur lägger du upp planen för att ha en jämn formkurva?

– Jag gör avstämningar med mig själv efter varje helg för att se vad som behövs tränas på inför nästa period. Det är hur tekniken funkar, och rutiner. Men hittills har det ju bara funkat bra. Så jag tänker att då ska jag inte analysera det så mycket.

Vilken svenska ser du som främsta utmanare i klassisk sprint?

– Jag tycker allihopa. Jag vet att alla tjejer kan, och de kan väldigt mycket, säger hon diplomatiskt.

Den klassiska sprinten i Ruka är den enda världscupsprint den här säsongen som inte vunnits av en svenska. De svenska sprintdamerna har tagit totalt 17 av 27 pallplatser den här säsongen. Stina Nilsson har vunnit de fyra senaste sprinttävlingarna i världscupen.

En av hennes 22 världscupsegrar i sprint har hon tagit i Otepää, februari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.