Noel Filén-Hammarström ska utredas för könsdysfori. Foto: SVT

Noel Filén-Hammarström: ”Var som en spik i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Noel Filén-Hammarström, 19, tvingades avsluta sin basketkarriär för att genomgå en könskorrigering. Men nu har han skickat in en dispensansökan för att få börja spela igen.

– Nu får jag vara mig själv men jag är inte hundraprocent mig själv om jag inte får utöva basket, så det är mitt ultimata stora mål just nu, säger Noel Filén Hammarström till SVT Sport.

Det senaste året har handbollsspelaren Loui Sand, hockeymålvakten Leon Reuterström och basketspelaren Noel Filén-Hammarström avslutat sina karriärer. Det de har gemensamt är att de har eller ska utredas för könsdysfori.

– Jag fick höra i landslagssammanhang att det här (testosteron) funkar inte, det är fusk. Det var jättejobbigt att höra. Jag hade inte hört talas om någon som idrottade eller utövade idrott tidigare som gjorde det så det blev ett beslut som jag uppfattade som den enda lösningen, säger Noel Filén-Hammarström till SVT Sport.

– D​et var som en spik i hjärtat första gången jag fick höra det.

”Så viktigt för nästa transperson”

Men Noel Filén-Hammarström, 19, saknade basketen och ställde tillsammans med sin gamla tränare frågan till Svenska Basketbollförbundet om var han och kommande transatleter ska spela.

– De vet inte hur de ska gå tillväga. Men de är på god väg, just att de försöker och har tagit en personlig kontakt med mig och påpekat att vi ska verkligen göra allt för att du ska få börja spela igen. Det är så viktigt för mig och att det kommer ut för nästa transperson som måste våga sig in i sporten.

”En stor skaderisk”

Han är i dag tillbaka inom basketen, men nu som tränare, och i väntan på nya riktlinjer från förbundet har han skickat in en dispensansökan. I framtiden vill Noel spela med herrar, men i nuläget innebär det en för stor skaderisk för honom.

Eftersom hans juridiska kön fortfarande är kvinna har han skickat in en ansökan om att spela med damlaget som han tränar säsongen ut i basketettan.

– Jag hade haft att otroligt många nackdelar att spela med killar i dag. Jag är mitt i pubertet nummer två och de killar som jag hade spelat mot hade gått igenom puberteten för fyra fem år sedan, vilket gör att det är en stor skaderisk för mig att gå in. Jag hade varit väldigt underlägsen i många situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.