Jamaica är tillbaka i fyrmannaboben och ligger överlägset sist efter två åk. Till vänster: Det minnesvärda ögonblicket från Calgary 1988. Foto: Youtube/TT

34 år efter klassiska scenerna – i natt var Jamaica tillbaka i fyrmannaboben

Uppdaterad
Publicerad

Jamaicas boblag i Calgary 1988 bjöd på ett av OS-historiens mest klassiska ögonblick.

I natt var de tillbaka i den olympiska fyrmannaboben för första gången sedan i Nagano 1998.

Laget ligger överlägset sist, men bjöd på glada miner ändå.

Det är 24 år sedan Jamaica senast ställde upp med ett fyrmannalag i OS-boben. Den gången slutade man 21:a av totalt 32 tävlande.

Men pratar man jamaicansk bob tänker nog de allra flesta på de oförglömliga loppen under Calgary-OS 1988 när de charmade en hel värld. Händelsen inspirerande också till Hollywood-filmen ”Cool Runnings” 1993.

OS i Peking 2022

För första gången någonsin hade Jamaica kvalat in med ett boblag till OS och uppståndelsen var stor. I det tredje åket välte de och kraschade våldsamt. Ingen skadade sig allvarligt och de fyra lagmedlemmarna gick den sista biten in över mållinjen, samtidigt som de fick stående ovationer från publiken.

Fick drottningen att skratta

I natt var de alltså tillbaka i fyrmannaboben igen.

Shanwayne Stephens var pilot och fick hjälp av Rolando Reid, Ashley Watson och Matthew Wekpe.

– Det är allas dröm att få representera sitt land och vi är här och lever den drömmen, sade Stephens tidigare i veckan efter att ha tävlat i tvåmannabob.

Laget har också gjort anspelningar på den kultförklarade filmen ”Cool Runnings”. Matthew Wekpe bär till exempel runt på ett plastägg, en blinkning till karaktären ”Sanka” i filmen. Dessutom har de spelat in en låt som börjar med textraden: ”Vi är inte bara en film”.

Piloten Shanwayne Stephens fick också rubriker inför OS då han bland annat har tränat genom att knuffa runt sin fästmös bil på vägarna i Peterborough, England, där han bor.

– Ja, det är ju ett sätt att träna på, skrattade drottning Elizabeth under ett videosamtal med Stephens.

Slutade sist i båda åken

Att Jamaica har tagit sig till OS är en bedrift i sig, men resultatmässigt gick det inget vidare i natt.

Laget ligger överlägset sist av de 28 lagen efter två åk (av fyra, de andra två körs i morgon) och är hela 5,19 sekunder bakom ledaren. De är dessutom över en och en halv sekund bakom det italienska laget som ligger näst sist.

Trots detta bjöd laget på glada miner och vinkade till publiken efter målgång. Shanwayne Stephens vände sig till tv-kamerorna och formade ett hjärta med händerna.

I täten är det trippelt tyskt bland de fyra främsta. Favoriten Francesco Friedrichs lag leder före Johannes Lochner och Justin Kripps (Kanada) på tredje plats. Christoph Hafer är fyra.

De avslutande två åken körs i morgon med start 02.30. För Jamaicas del blir det bara ett åk till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet