Boxaren Agnes Alexiusson när hon vann brons i Europeiska spelen 2019. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Agnes Alexiusson började nästa OS-satsning med seger: ”Skön start på resan”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens OS i Tokyo blev en besvikelse för Agnes Alexiusson som åkte ut i första omgången.

I dag började den 25-åriga boxaren resan mot nästa OS med en seger i Jönköping.

– Det här var lite som en skön revansch efter Tokyo och en bra start på nästa OS-satsning, säger hon till SVT Sport.

I sin första match efter sommarens OS i Tokyo blev det en imponerande seger för Värnamo BK:s Agnes Alexiusson. Hon besegrade tyskan Lena Büchner via enhälligt domslut (3-0) i 60-kilosklassen under amatörlandskampen som inledde lördagens proffsgala i Jönköping.

Alexiusson är en av Sveriges mest meriterade amatörer och kvällens match var hennes 159:e i karriären. På meritlistan finns bland annat SM-guld som senior, VM- och EM-guld som junior samt ett brons vid ungdoms-OS. Hon kom också trea i Europeiska spelen 2019.

Agnes Alexiusson

Nu är det stora målet OS i Paris 2024.

”OS blev en besvikelse”

– Det kändes jättekul att få vara tillbaka i ringen igen. Kul också att få boxas så nära min hemmaplan framför vänner och familj. Det känns fantastiskt. Jag går ofta mina matcher internationellt så det är jag jätteglad för, säger hon till SVT Sport efter segern.

– OS blev en besvikelse för mig så efter det tog jag en välbehövlig paus och boxades inte på en månad, även om jag höll i gång med annat. Jag var taggad att vara tillbaka i dag.

En bra start på nästa OS-satsning?

– Ja, lite så är det. Det är bara två och ett halvt år kvar till nästa OS så det här var lite som en skön revansch efter Tokyo och en bra start på nästa satsning.

Mötte Berghult 2012

Huvudnumret på lördagens boxningsgala i Jönköping är VM-matchen mellan obesegrade proffset Patricia Berghult och schweiziskan Olivia Belkacem.

Alexiusson och Berghult, då boxande för Höllvikens BK, möttes faktiskt i en amatörmatch 2012. Det var finalen i Falken Cup i Gävle och den gången vann Berghult med 3-0.

– Just det! Det hade jag nästan glömt bort. Jag har gått så många matcher, skrattar Alexiusson.

Ni har valt två olika spår i era karriärer, hon som proffs och du med fokus på OS.

– Ja, det känns jättekul att vi går match på samma gala även om vi valt olika spår. Vi tränade ihop och reste ihop mycket under ungdoms- och juniortiden, men nu har vi inte setts på flera år så det ska bli jättekul att få se henne i kväll.

SE OCKSÅ: Patricia Berghult inför VM-fajten: ”Det blir fyrverkerier”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agnes Alexiusson

Mer i ämnet