Foto: Bildbyrån.

Badou Jack blir promotor – siktar mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den tvåfaldige boxningsvärldsmästaren Badou Jack tänker på ett liv efter den professionella idrottskarriären. Nu är det klart att 35-åringen från Stockholm blir boxningspromotor, med siktet inställt på att anordna matcher på svensk mark.

– Vi fick klartecken för vår kommande gala igår. På den korta tiden har 40 olika fajters hört av sig. Folk från Sverige har hört av sig.

35-årige svenske boxningsstjärnan Badou Jack ”The Ripper” tar sig en ny utmaning i livet. Stockholmaren är nybliven promotor – Förenade Arabemiraten.

– Vi kommer att köra första galan i Dubai och det är här vi kommer att bygga upp verksamheten. Det här stället är som Las Vegas fast det händer mycket mer här. Perfekt ställe för boxning. Det finns mycket pengar att tjäna, säger han till SVT Sport.

Jacks satsning är det första i sitt slag i Förenade Arabemiraten och han tror att det kan vara ett strategiskt beslut som lönar sig.

– Det handlar om pengar och ett liv efter boxningen. Jag är 35 år. Visst, jag har några år kvar. Men det gäller att tänka.

Jack påpekar att en konsekvens av hans nya roll som promotor är att boxningen i Mellanöstern kan växa ytterligare.

Expansion till Sverige

Det finns ett tomrum efter promotors i Sverige. Professionella galor lyser med sin frånvaro. Kanske är det ett tomrum som Jack kan fylla.

– Målet är definitivt att expandera till Sverige och resten av norden.

Svensk boxning kan främjas om Jack når sitt mål. Svenska boxare med proffsambitioner har inte mycket till val än att lämna Sverige och flytta till länder som USA, Kanada, England och Tyskland. Jack är hemlighetsfull men nämner i alla fall att fajters från Sverige har hört av sig.

Vilka namn rör det sig om?

– Det är inget jag kan gå in på nu. Vi startar nu med en mindre gala, en gala med specialgäster. Därefter ska vi växa. Det blir ett VIP-event.

Kan du åtminstone dela med dig något av namnen?

– Det enda jag kan säga är att det är en internationell före detta världsmästare i tungvikt.

Relationen till Floyd Mayweather

”The Ripper” har en fortsatt god relation till sin mentor och promotor Floyd Mayweather. Boxningslegendaren, även kallad ”Money”, kommer alltså att vara den som fortsatt matchar Jack mot nya motståndare.

– Jag kommer enbart promota andra fighters. Då är jag i Dubai. Inför matcherna är det Las Vegas där jag kommer att ha min träningsuppladdning inför fajt.

Den första galan som äger rum den 3 maj kan utformas till en hybridgala. I en hybridgala anordnas professionella matcher från olika kampsportsgrenar. På den första galan är det planerat att bjuda publiken på boxning och kickboxning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.