Norskan Cecilia Braekhus besegrade Klara Svensson i februari 2017 (högra bilden). Foto: TT/Bildbyrån

Braekhus: ”Klara Svensson är en bortskämd snorunge”

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Klara Svensson vill ha revansch mot obesegrade världsstjärnan Cecilia Braekhus.
Norskan öppnar nu för att boxas i Sverige – men totalsågar samtidigt rivalen.
– Klara måste komma ner på jorden för just nu beter hon sig som en bortskämd snorunge, säger hon till SVT Sport.

För lite mer än två år sedan förlorade Klara Svensson klart på poäng i titelmatchen mot Cecilia Braekhus, vars fem världsmästarbälten i weltervikt (66,7 kilo) stod på spel.

Svensson har inte gått någon match det senaste året, och även om hon inte officiellt lagt handskarna på hyllan säger hon att Braekhus är den enda hon är intresserad av att möta.

Men Cecilia Braekhus tycker inte att skånskan är värd en ny chans på hennes fem titlar.

– I nuläget är jag inte intresserad av en match mot Klara. Ärligt talat tycker jag inte att hon förtjänar en titelmatch, säger Braekhus till SVT Sport.

”Kan tänka mig att boxas i Sverige”

Den 37-åriga Braekhus har ett matchfacit på 35 segrar varav nio på knockout. Den sex år yngre Svensson har vunnit 18 av sina 20 proffsmatcher varav sex på knockout.

– Efter vår senaste fajt har jag vunnit fem matcher. Bland annat slog jag (Erica) Farias i en utsåld gala i min hemstad Bergen. Sedan knockade jag (Mikaela) Laurén. Efter det åkte jag till USA och blev den första kvinnan att någonsin boxas på tv-kanalen HBO.

– Under samma period har Klara bara gått en match. Och det mot en motståndare som har förlorat åtta av sina 14 matcher. Det är skrattretande av henne att kräva en match mot mig.

Så i dina ögon är ett returmöte mellan er helt uteslutet?

– Ja, den chansen är väldigt liten. Jag skulle aldrig anordna en gala för henne i Norge. Men hon är välkommen att komma med ett erbjudande till oss. Jag kan tänka mig att boxas i Sverige.

”Jag spelar i en annan liga”

Tonen mot Svensson är hård, men Braekhus stänger alltså inte dörren helt för ett returmöte. Hon säger dock att hon har fått ett mer intressant erbjudande om att boxas på amerikanska Showtime, den största tv-kanalen för boxning just nu.

– Jag spelar helt enkelt i en annan liga. Klara måste komma ner på jorden och besegra någon som har ett namn. Just nu beter hon sig som en bortskämd snorunge, säger Braekhus.

Förhandlingarna med Showtime handlar om en enskild match. Målet är att den ska bli av i sommar och hon har tre tänkbara motståndare i åtanke. Vilka vill hon inte avslöja.

– Jag hoppas också att kunna boxas i Norge en gång det här året.

Att möta vinnaren i supermötet mellan Claressa Shields och Christina Hammer som möts i Atlantic City den 13 april lockar också. De boxas då om fyra världsmästarbälten i mellanvikt (72,6 kilo).

– Det är intressant, men skulle nog innebära tuffa och långa förhandlingar, säger Braekhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer