Vasyl Lomatjenko får in en vänster på Luke Campbell. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lomatjenko kvar på boxningstronen – vann ny titel

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainaren Vasyl Lomatjenko, av många ansedd som världens bäste boxare, behåller sin plats på tronen.

I natt besegrade han britten Luke Campbell på en stor gala i London.

– Han är uppe på samma nivå som Muhammad Ali, Marvin Hagler, Sugar Ray Leonard med flera, säger promotorn Bob Arum.

31-årige Lomatjenko anses av de flesta vara världens bäste boxare oavsett viktklass, men har inte riktigt nått internationell stjärnstatus hos den breda massan.

Som amatör vann han dubbla OS-guld (2008 och 2012) och hade ett otroligt facit med 396 segrar på 397 matcher. Den ende boxaren han förlorade mot (i en VM-final) besegrade han sedan två gånger.

År 2013 gick han över till proffs och redan i sin andra match (!) utmanade han om ett världsmästarbälte. Den gången förlorade han, men första VM-titeln kom i stället i match nummer tre vilket är tangerat rekord för minst antal proffsmatcher innan en vunnen världsmästartitel.

Golvade Campbell i rond elva

Sedan dess har Lomatjenko klättrat i viktklasserna, vunnit nya världsmästarbälten och förnedrat flera av sina motståndare med sitt bländande fotarbete och sin snabbhet. I natt besegrade han engelsmannen Luke Campbell, också en före detta OS-guldmedaljör, på poäng inför över 18 000 åskådare i The O2 i London.

Lomatjenko golvade Campbell i den elfte ronden och vann till slut en överlägsen poängseger med 119-108, 119-108 och 118-109. Han försvarade sina två mästarbälten i lättvikt (WBA och WBO) och adderade dessutom det vakanta WBC-bältet till sin samling.

– Det här kanske är min turplats. Jag gillar att vara här och de brittiska fansen är bäst i världen, säger Lomatjenko efteråt, och syftar bland annat på att han vann OS-guld i London 2012.

”En gång per livstid”

Luke Campbell fördes till sjukhus efter matchen, som en säkerhetsåtgärd, men gav först en kommentar:

– Han är en speciell fajter och det visste jag om redan på förhand. Jag är besviken över förlusten, men det här var Lomatjenkos kväll, säger han.

Brittens tränare Shane McGuigan hyllade också ukrainaren.

– Det går inte att förbereda sig inför honom. Den här typen av boxare ser man bara en gång per livstid.

Vasyl Lomatjenko har nu 14-1 i facit (10 knockouts) sedan proffsdebuten 2013. För Campbell var det karriärens tredje förlust på totalt 23 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.