Sofia Mattsson fick en tuff OS-lottning. Foto: TT

Mardrömslottning för Sofia Mattsson

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson fick en mardrömslottning i sitt fjärde OS: förstaseedade indiskan Vinesh Phogat direkt – precis som på VM senast.

– I stort sett alla kan slåss om medaljerna och jag är en av dem, säger svenskan.

Sofia Mattsson OS-debuterade redan i Peking 2008. Efter London och Rio de Janeiro – där det blev brons – kliver hon på torsdagen in på brottningsmattan i Tokyo för sitt fjärde OS.

Svenskan, som brottas i 53-kilosklassen, får dock en rejäl utmaning direkt i åttondelsfinalen. Indiskan Vinesh Phogat är förstaseedad – och slog ut Mattsson i första matchen på VM i Kazakstan 2019.

Tokyo 2020

”Väldigt svårt”

Enligt Sofia Mattson är viktklassen dock väldigt öppen.

– Just i brottningen är det ju bara 16 platser i varje viktklass, det är väldigt svårt att ta sig hit, sade hon till TT inför OS-starten.

– Så alla som är med i startfältet är toppbrottare. Det kommer nog att vara många tajta matcher, så det gäller att vakna upp och ha en bra dag när det väl är dags.

”Är så kul”

Sedan OS i Rio de Janeiro, där det blev en bronspeng, har Sofia Mattsson och partnern, tidigare brottaren Robert Rosengren, fått en dotter som nu hunnit bli nästan fyra år.

Att det skulle bli ett fjärde OS var därför långt ifrån självklart.

– Det kan jag ärligt säga, det kanske jag inte trodde, att jag skulle stå här i dag, säger 31-åringen.

– Men jag sysslar med brottning för att jag tycker att det är kul, så jag kände av saknaden rejält efter en tid borta från mattorna.

Fakta: Sofia Mattsson

Född: 11 november 1989 i Gällivare.

Klubb: Gällivare SK.

Bor: Helsingborg.

Viktklass i OS: 53 kg

Främsta meriter: OS: Brons 2016 (53 kg). VM: Guld 2009 (51). EM: Guld 2016 (53), 2014 (55), 2013 (55), 2010 (51).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet