Papperspublik på en damallsvensk match i juli. Foto: Andreas Hillergren/TT

Trots regeringens beslut: Skåne kan behålla 50 personers-regeln

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade regeringen att publikgränsen ska höjas till 300 personer.
Men i Skåne kan gränsen på 50 stå kvar.
Smittskydd Skåne anser att coronaläget är för riskabelt i regionen.
– Det är fel tidpunkt att höja publiktaket, kommenterar Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Under torsdagen höll regeringen presskonferens, där bland annat statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) deltog. Regeringen meddelade där att de öppnar för mer publik på idrottsarenor, från dagens 50 personer till 300 personer.

Men i Skåne kan gränsen på 50 personer stå kvar.

– Med tanke på den kraftiga smittspridning som just nu sker i Skåne anser vi på Smittskydd Skåne att det är fel tidpunkt att höja publiktaket, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

KLIPP: Hård Kristianstad-kritik efter Skånes hot om fortsatt 50-gräns

”Beskriver allvaret”

Regeringens nya regler gäller från 1 november, men det finns möjligheter för länsstyrelserna att besluta om lokala föreskrifter.

– Inget beslut är fattat än, men om det är nödvändigt så är vi beredda att i slutet av nästa vecka besluta om att behålla publiktaket på 50 personer, säger Ola Melin, överdirektör på Länsstyrelsen i Skåne, och förklarar att det i så fall skulle bli första gången som länsstyrelsen beslutar om lokala föreskrifter.

– Vi har tidigare inte övervägt den möjligheten. Men när vi nu pratar med Smittskydd Skåne och de beskriver allvaret, så påbörjar vi ett ärende om eventuellt beslut. Och det är viktigt att signalera det tidigt så att inte alla arrangörer börjar sälja biljetter och förbereda sig.

KLIPP: Var tionde covid-test positivt de senaste dagarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer