Kristian Lindström ledde Lag Muirhead till OS-guld. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Storbritannien tog sitt första OS-guld i Peking – med svenske curlingtränaren Kristian Lindström

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har till sist lyckats bärga ett OS-guld i Peking.

Landets curlingdamer, ledda av skippern Eve Muirhead och den svenske tränaren Kristian Lindström, krossade Japan i finalen med 10–3.

Brittiskorna tog sig till finalen efter en nervkittlande semifinal mot de regerande OS-mästarna Sverige, där de vände ett 0–4-underläge och slog ut lag Hasselborg i en skiljeomgång.

Någon nagelbitare blev dock inte finalen.

OS i Peking 2022

Japan gav upp

I den sjunde omgången knep Storbritannien fyra poäng och fick en trygg 8–2-ledning. Efter ytterligare två brittiska poäng i den nionde omgången gav Japans skipper Satsuki Fujisawa och hennes lagkamrater upp.

– Detta är en dröm som blivit sann. Jag hade tidigare förlorat två OS-semifinaler, men jag studsade tillbaka och här står vi nu. Vi är OS-mästare, det är ett sånt speciellt ögonblick, säger skippern Eve Muirhead till BBC.

Herrarna tog silver

Guldet är Storbritanniens andra medalj i Peking-OS. Landets curlingherrar åker hem med ett silver efter förlust mot Sveriges lag Edin i herrarnas curlingfinal i lördags.

Laget tränas av svenske Kristian Lindström, som är uppväxt i Östersund men bor i Uppsala. Som spelare var han en del av Lag Edin (som vann herrarnas turnering, och tog med dem både EM- och VM 2014 och 2015.

KLIPP: OS-brons till lag Hasselborg (19 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet