• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs bildar lag Hasselborg som är nya världsettor i curling. Foto: Rickard Ekman.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Orutinerade världsettor vill ta OS-medalj

Svensk curling är het inför OS om bara ett par månader. På damsidan är lag Hasselborg rankade etta i världen, trots viss brist på rutin. – Att vi är världsettor just nu betyder inte att vi är favoriter till ett OS-guld, däremot betyder det att vi kan slå alla lag i världen, säger skippern Anna Hasselborg till SVT Sport.

Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs är curlingvärldens kometer. På kort tid har laget från Sundbyberg seglat upp som världsettor. De är OS-klara, men också det yngsta laget som Sverige skickat till ett mästerskap, 24 till 28 år gamla. Praktiskt då att Maria Prytz som tog OS-silver 2014 nu är coach åt de nya stjärnorna.

– Jag kan bidra med någon form av balans mellan mod och tålamod, jag kan hjälpa till med kommunikation och det strategiska, och även om det behöver putsas på små tekniska bitar, säger Maria Prytz.

Tog EM-silver 2016

Strategin just nu är att tävla mycket, för att öka på den bristande rutinen. Kvartetten har bara spelat två mästerskap, och EM-silvret i fjol är den största meriten. Inför OS måste de klara pressen i att vara världsettor, och inte påverkas av andras eller egna förväntningar.

– Vi hoppas på att fortsätta utvecklas och vara där vi vill vara mentalt under OS och prestera på topp. Förhoppningsvis leder det till en slutspelplats och en medalj, säger Anna Hasselborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer