Portugisen Joao Almeida leder Giro d'Italia och bär den rosa ledartröjan. Foto: TT

Ägare till Giro-stall kräver att loppet bryts – men de egna cyklisterna vill fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till stallet EF Pro Cycling har skrivit ett öppet brev och kräver att Giro d'Italia avslutas på vilodagen på måndag för att förhindra smittspridningen av covid-19. Initiativet har inte hamnat i god jord och såväl egna cyklister som folk på etapploppet motsätter sig det. 

EF-chefen Jonathan Vaughters skrev det öppna brevet till arrangören av Giro d'Italia, till övriga stall i tävlingen och det internationella cykelförbundet, UCI. Han underströk att ett enda positivt covid-19-fall i den egna organisationen skulle innebära att stallet lämnade tävlingen.

UCI förkastade brevet.

– Vi står inför en tuff utmaning att avsluta säsongen och det bör ske i en anda av samarbete och enighet inom proffscyklingen, säger UCI:s ordförande David Lappartient enligt Cyclingnews.

Giro d'Italias tävlingsledaren Mauro Vegni ger inte mycket för Vaughters utspel.

– Kanske sändes brevet från Amerika där han satt med en fin liten öl på bordet istället för att vara här och se vilka uppoffringar cyklisterna och stallen gör, säger Vegni och ger en känga åt att Vaughters befinner sig i USA.

Extra covidtestningar under torsdagen och fredagen

Girot gjorde extra covid-testningar under torsdagen och fredagen. Elva stall var helt negativa medan provsvaren från de resterande nio kommer under lördag förmiddag i tid till det individuella tempoloppet.

Nio personer har testat positivt för covid-19 och två stall, Mitchelton Scott och Jumbo-Visma har lämnat tävlingen.

– Det är normalt att en karavan på 2000 personer som reser runt i Italien i 25 dagar får några covid-19-fall även om man vistas i en skyddande bubbla. De fallen är lägre än ute i samhället. Vi har inte haft sådana siffror att Girot skulle vara i fara, säger Vegni.

Vaughters har inte ens sina cyklister i EF Pro Cycling med sig.

– Så länge vi är negativa, fortsätter vi att tävla. Vi ser till att alla säkerhetskrav uppfylls och att alla procedurer är genomförda. För tillfället fungerar det. Vi gör alla vad vi kan för att skydda bubblan. Jag tror att vi kommer till Milano. Alla i stallet vill fortsätta att tävla tills vi nått målet i Milano. Visst är det en pandemi men vi känner oss trygga och vill fortsätta, säger EF:s sportchef Fabrizio Guidi och kaptenen Simon Clarke.

SVT Sport förklarar: Därför är det så mycket krascher i cykel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför är det så mycket krascher i cykel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer