Foto: TT.

Ryssland missade deadline – nu gör Wada nytt försök

Publicerad

Efter att det ryska antidopning-organet Rusada missade Wadas deadline förra veckan om att lämna över prover och data gör Wada nu ett nytt försök den här veckan.
– Att stänga ute Ryssland kommer att vara en sista utväg, säger ordföranden i Wadas kommitté Jonathan Taylor.

Rusadas deadline för att lämna in de provsvar och data som efterfrågas för att de ska få återinsättas i Wada gick ut vid årsskiftet. Nu får det ryska antidopning-organet en ny chans.

Wada kommer att åka tillbaka till Moskva på onsdag med förhoppning att få proverna och datan, enligt AP.

Det var förra veckan som nyheten kom att Rusada hade nekat Wada de bestämda proverna och datan på grunda av att den utrustning som de hade med sig inte inte var certifierad enligt rysk lag.

Samuelsson rasade

– Att stänga ute Ryssland kommer att vara en sista utväg som görs efter att ”alla möjliga försök till samarbete” har gjorts, säger ordföranden i Wadas kommitté Jonathan Taylor.

Det fick mängder med idrottare, bland annat Sebastian Samuelsson, att rasa.

– Jag är extremt besviken över att material från laboratoriet i Moskva inte överlämnats till det datum som Wada fått försäkran om, sa Wadachefen Craig Reedie till Reuters då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer