Tinne Vilhelmson Silfvén. Foto: Bildbyrån

Så vill svenska dressyrstjärnan förändra VM: ”Blir inte lika kaosartat”

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången samlade VM i ridsport hela åtta grenar. Men på grund av orkanen som drog in över North Carolina ställdes distansritten och dressyrens finaste klass – küren – in. Nu höjs röster för att nästa VM borde innehålla färre grenar.

– Det kanske inte blir lika kaosartat, säger Tinne Vilhelmson Silfvén till SVT Sport.

Hon har ridit sju OS i rad och hon gjorde sitt första VM redan 1994. Men aldrig tidigare har Tinne Vilhelmson Silfvén varit med om att en mästerskapskür har ställts in.

– Nej, det har aldrig hänt, konstaterar hon.

– Det blev oerhört stökigt, väldigt tråkigt för sporten, för arrangören och för publiken – för alla egentligen. Ingen var lycklig över det, men ingen kan rå över att det kommer ett så stort oväder.

Kvällen innan küren skulle avgöras beslutade arrangören i Tryon, i samråd med samtliga förbundskaptener, att helt ställa in klassen. Att flytta fram küren en dag var inte ett alternativ – det inte skulle fungera med hästarnas flygresor hem.

– Det hade blivit oetiskt för hästarna, därför ville ingen göra det. Det gick inte att lösa det rent praktiskt, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, som dock själv inte lyckades kvala in till küren.

– Men sedan blev ju inte vädret så kraftigt när söndagen väl kom, men det kan man ju inte sia om innan heller.

VM i Stockholm 1990 var första gången flera olika discipliner avgjordes under ett och samma mästerskap. Då innehöll programmet sex grenar,  senare har reining och paradressyr tillkommit.

Med fler grenar på programmet fanns färre tomma dagar att flytta klasser till när vädret ställde till det.

Nu tror Tinne Vilhelmson Silfvén att ett samlat VM av den här storleken inte är ett alternativ i framtiden.

– Jag tror att det är ohållbart stort. Mitt tips är att det kommer bli uppdelat i flera arrangemang. Det är synd för alla får träffas och ses, men det kanske inte blir lika kaosartat.

– Jag tror att alla involverade kommit fram till samma slutsats, att det skulle vara mer lyckat om det var mindre. Ovädret var något extremt, men bortser man från det skulle det nog vara lättare för arrangören om det var mindre. Det blir för stort och för dyrt, det är min spekulation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.