AIK vann toppmötet – derbyspöket lever

Uppdaterad
Publicerad

AIK kämpade och manövrerade ner Djurgården i det allsvenska toppmötet och vann Stockholmsderbyt med 1-0.

45 367 åskådare såg matchen på Friends Arena – den bästa siffran någonsin mellan lagen och den tredje bästa någonsin för AIK.

– Skönt att se straffen gå in. I såna här matcher är det alltid lite extra press, säger hjälten Sebastian Larsson till SVT Sport.

Djurgården pratade innan matchen att de inte trodde på något derbyspöke som gett dem den usla allsvenska statistiken ingen seger mot AIK sedan 2011, men när Marcus Danielson rev ner Henok Goitom i straffområdet och Sebastian Larsson dundrade in straffen i den 23:a minuten då såg samtliga Djurgårdare ut som de sett ett spöke.

– Jag gjorde som jag gjort de senaste gångerna och försökte kolla på keepern. Han stod kvar väldigt länge och då ska det mycket till för att han ska hinna ut, säger Larsson till SVT Sport om straffen.

AIK kunde sedan låta Djurgården kontrollera spelet utan att riktigt kunna hota. Hemmalaget låg rätt i positionerna och såg till att gästerna fick rulla runt i ytterzonerna.

”Energin tog slut efter 20 minuter”

Djurgården bytte in både Astrit Ajdarevic och Emir Kujovic utan att skapa några riktigt heta målchanser.

AIK tvingades byta ut en skadad Sebastian Larsson – ett orosmoment för förbundskapten Janne Andersson och hans kommande landslagssamling. I slutminuten visades Enoch Kofi Adu ut efter ett andra gult kort, men inte ens det lyckades Djurgården utnyttja.

Djurgården har nu inte vunnit mot AIK på 16 raka allsvenska matcher.

– Otroligt viktigt för oss att vinna i dag och hamna nära Djurgården i tabellen. Vi var trötta i dag och det kändes som om energin bara varade i 20 minuter innan den tog slut. Efter det fick vi hitta andra vägar och krigade till oss segern trots att det inte fanns mycket bensin i tanken, säger Sebastian Larsson.

”Blir tajt hela vägen”

I och med förlusten skiljer det bara en poäng mellan Djurgården och AIK i toppen. Malmö FF är tre poäng bakom Djurgården.

– Det här känns tungt såklart. Det kommer att bli tajt hela vägen in och vi hade hoppats att skaffa oss ett lite större avstånd ner till de andra lagen. Men vi leder fortfarande serien och nu gäller det att vi samlar ihop oss över uppehållet och jobbare vidare med det vi har gjort hela säsongen. Vi är ett väldigt bra lag, säger Djurgårdens Marcus Danielson till SVT Sport.

Allsvenskan

AIK logo

AIK

1 - 0

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

Friends Arena, Solna
Publik: 45367
Domare: Andreas Ekberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.