Australiens mäktiga vändning – omdiskuterat självmål avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

Brasilien har aldrig tidigare förlorat eller kryssat en match vid en tvåmålsledning i VM sedan mästerskapen startade 1991. Men ikväll var det precis det laget gjorde. Brasilien tog en tidig 2-0-ledning, men Australien vände och avslutade det hela med ett videogranskat självmål till 3-2.

Australien var först med att protestera mot ett VAR-domslut då Leticia Santos revs i tröjan i straffområdet och domaren blåste straff. Veteranen Marta förvaltade den och gjorde därmed sitt 16:e VM-mål. Hon blev också den första spelaren att göra mål i fem olika VM.

Hennes anfallspartner Cristiane fyllde kort därefter på till 2-0 genom en nick. Fullträffen var hennes fjärde i mästerskapet.

På tilläggstid i första halvlek började sedan Australiens vändning då Chloe Logarzo nickskarvade fram Caitlin Foord.

Granskat självmål blev avgörande

Kvitteringsmålet gjorde sedan den tidigare Eskilstunaspelaren Logarzo själv. Hon sköt från långt håll och den brasilianska målvakten Barbara ställdes av att Sam Kerr inte rörde i bollen.

I den 66:e minuten kom sedan avgörandet och då var det Brasiliens tur att protestera. Australien satte en långboll mot Kerr i straffområdet, men den hamnade hos den brasilianska försvararen Monica som gjorde självmål.

”Sug på den!”

Först dömdes det bort för offside, men efter videogranskning bestämde sig domaren för att Kerr inte påverkade spelet tillräckligt.

– Jag är så stolt. Många har kritiserat oss, men sug på den! Jag älskar de här tjejerna, de är någon utöver det vanliga, säger den australiensiska lagkaptenen Sam Kerr i C More.

Brasilien, som bytte ut både Marta och den varnade veteranen Formiga i halvtid, såg mest frustrerade ut då de borde ha jagat en kvittering medan Australien på ett snyggt sätt försvarade sin 3-2-ledning ända till slutvisslan.

Stornationen Brasilien hade alltså aldrig tidigare tappat en tvåmålsledning till poängtapp i VM-sammanhang tidigare, men nu har det hänt.

Se självmålssituationen

VM

Australien logo

Australien

3 - 2

Brasilien logo

Brasilien

Stade la Mosson, Montpellier
Publik: 17032
Domare: Esther Staubli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.