Maurizio Sarri, Chelsea, och Jurgen Klopp, Liverpool. Foto: Bildbyrån

Chelseatränaren efter cupsuccén: ”Premier League är den bästa ligan i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Engelsk klubbfotboll är stekhet just nu med alla fyra finalplatser i Champions League och Europa League. Spanska La Liga rankas dock högre än Premier League – en ranking som knappast finner stöd hos alla.

– Premier League är den bästa ligan i Europa, säger Chelseatränaren Maurizio Sarri.

Att Arsenal, Tottenham, Chelsea och Liverpool gått hela vägen till de två olika Europacupfinalerna innebär att fotbollshistoria skrivs. Aldrig tidigare har de fyra finalklubbarna i Champions League och Europa League kommit från en och samma nation.

Spanien hade tre lag i finalerna 2015–2016 då Real Madrid och Atletico Madrid möttes i CL-finalen och Sevilla spelade EL-final.

Europa League

Chelseas tränare Maurizio Sarri suckar när han sammanfattar matcherna laget fått spela på vägen till Europa League-finalen. En minst sagt lång resa.

– För att ta oss till ligacupfinalen var vi tvungna att slå ut Liverpool, att slå ut Tottenham – de två finalisterna i Champions League – och sedan möta det i mitt tycke bästa laget i Europa, Manchester City. Då förstår man hur hög nivån är, säger Sarri enligt Guardian.

Han tycker att det är dags för det engelska förbundet att skrota en av landets två cuper, FA-cupen och Ligacupen.

– Jag vidhåller att om man tog bort en av dem skulle engelska lag vara ännu bättre i Europa. Spelarna är för trötta när vi når slutspurten, säger han efter Chelseas 61:a tävlingsmatch för säsongen, säger Sarri till Sky Italia.

Hur påverkar detta direktplatserna till Europa?

Lag 1–4 i Premier League är kvalificerade till Champions League.

  • Manchester City, Liverpool och Chelsea är sedan tidigare klara för nästa års upplaga av Champions League.
  • Tottenham är fyra i Premier League och har tre poäng och åtta mål att gå på inför sista omgången för att hålla rivalen Arsenal bakom sig.

Eftersom Liverpool eller Tottenham kommer att vinna Champions League kommer en CL-biljett att bli ledig. Den platsen går isåfall till den elfterankade nations ligavinnare, vilket är Red Bull Salzburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet