Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalidou Koulibaly firar sitt segermål med lagkamraterna. Foto: Bildbyrån

Backstjärnan hjälte för slutspelsklart Senegal

Uppdaterad
Publicerad

Senegal har tagit sig vidare från ett VM-gruppspel för första gången på 20 år. Det efter att Chelsea-backen Kalidou Koulibaly avgjort till 2-1 mot Ecuador. Han tillägnade sedan segern till den avlidne fotbollsspelaren Papa Bouba Diop.

– Det här är för hans familj, säger Koulibaly.

Senegal vidare, Ecuador utslaget. Det blev resultatet av den helt avgörande gruppspelsmatchen mellan länderna i VM i Qatar.

Det var en fartfull inledning där Senegals Idrissa Gueye hade en farlig chans direkt, men det dröjde till slutet av den första halvleken innan deras ledningsmål kom.

Kvittering på hörna

Piero Hincapie drog på sig en straff som Ismaila Sarr elegant placerade in.

I den 68:e minuten kvitterade Moises Caicedo på hörna, men bara två minuter senare var lagkaptenen Kalidou Koulibaly framme vid en rörig situation efter ett inlägg. Han sköt in bollen kontrollerat och de senegalesiska supportrarna fick fira.

Saknar skadad Mané

Det är första gången sedan deras VM-debut 2002 som Senegal tar sig vidare från gruppen. Det har de gjort utan sin skadade storstjärna Sadio Mané. Med sina sex poäng blir Senegal tvåa bakom Nederländerna och får nu möta segraren i gruppen som innehåller England, Iran, USA och Wales.

2002 blev Senegal tvåa i sin grupp och besegrade sedan Sverige i åttondelsfinal. En av hjältarna då hette Papa Bouba Diop och han gick bort för exakt två år sedan.

– Det här är för Papa Bouba Diops familj. Vi ville göra honom stolt och hedra honom. Han fick mig att drömma då jag var en liten pojke, säger Koulibaly.

I åttondelsfinal får Senegal möta England, som vann sin grupp efter 3–0-seger mot Wales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.