Svenska Fotbollförbundets säkerhetchef Martin Fredman tillsätter haverikommission efter skandal-derbyt. Foto: Bildbyrån

Efter skandalscenerna – Svenska Fotbollförbundet tillsätter en haverikommission

Uppdaterad
Publicerad

”Förskräckligt, katastrofalt – det går inte annat än att fördöma”.

Det är orden som Svenska Fotbollförbundets säkerhetchef Martin Fredman använder för att beskriva de scener som utspelade sig på Tele2 Arena i Stockholm i går.

Nu kommer förbundet tillsammans med SEF att tillsätta en haverikommission för att förhoppningen att förhindra våldet och kaoset på arenorna i svensk fotboll.

Djurgården vann derbyt mot AIK med 1–0 – men rubrikerna efteråt handlade om skandalscenerna som gjorde att matchen fick avbrytas i en timme.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmderbyt avbröts efter skandalscener Foto: Bildbyrån

Martin Fredman vill inte lägga skulden på arrangören Djurgården utan menar att de som bör fördömas är de personer som står för våldet, bengalbränningarna och kastandet av knallskott.

– Jag vet att arrangören lägger ner sin själ i att försöka skapa ett säkert arrangemang. Och de blir bättre och bättre på att förhindra sådant här. Men motståndarna, om vi ska kalla de för det, blir också tyvärr bättre. Det är inte heller en så liten grupp. Det är hundratals individer med stort våldskapital, säger Fredman till SVT Sport.

”Beslutat att tillsätta en haverikommission”

Fredman är mycket bekymrad över utvecklingen på arenorna och menar att det är ett svårlöst problem. Men det betyder inte att förbundet på något sätt ger upp kampen. Utöver den matchrapport som normalt skickas in efter incidenter likt de som utspelade sig igår kommer förbundet nu göra en extra insats.

– Vi har nu i morse beslutat att tillsätta en haverikommission, som ska titta på vad som hände igår och även det som har hänt det senaste året, säger Fredman.

Till kommissionen kommer matchdelgater, Svensk elitfotboll, berörda föreningar och polis att bjudas in.

Vad mer kan förbundet göra för att förhindra sådant här i framtiden?

– Det finns säkert mycket. Men en sak en arbetsgrupp på Svensk Fotboll vill titta på och vill föreslå är en ändring av de riskklassificeringar som nu görs inför varje match. Numera bedöms matcherna på en skala 1-3, där egentligen varje match över 10 000 åskådare blir en trea. Vi vill se en bredare skala på 1-5, säger Fredman, som menar att man då skulle kunna anpassa de förberedelser och åtgärder man måste ha för fler olika typer av matcher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.