Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstad. Foto: Bildbyrån

Elisabet Gunnarsdottir om CL-platsen: ”Hur stort som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har tränat Kristianstad DFF i ett decenium.

I år har Elisabet Gunnarsdóttir tagit klubben till Champions League för första gången.

– En liten vinst för vissa, men en jättestor vinst för oss, säger hon till SVT Sport.

Kristianstad DFF har gjort den bästa säsongen i klubbens historia. De har slagit poängrekord, all statistik som antal passningar och bollinnehav är bättre och de når sin högsta placering i damallsvenskan någonsin. En placering som gör att de spelar i Champions League nästa säsong.

– Det betyder otroligt mycket för klubben och för en liten stad som Kristianstad. Man ska fira alla små vinster. Det här är en liten vinst för vissa, men en jättestor vinst för oss. Att spela Champions League, det är hur stort som helst för oss, säger lagets huvudtränare Elisabet Gunnarsdóttir till SVT Sport.

”Tror att det kan göra att vi kan ligga i topp”

Hon kom till klubben 2009 och har varit tränare sedan dess. Tabellplaceringen har varierat under åren och efter förra säsongen kände hon att de tappade kontakten med topplagen. Framför allt var det anfallsspelet som behövde förbättras.

– Det har vi jobbat med hela försäsongen. Vi vågar hålla i bollen på ett helt annat sätt nu. Vi vill spela oss ur press, till vilket pris som helst. Vi har aldrig lämnat den idén, även om det gick otroligt dåligt i de inledande omgångarna, så var vi helt eniga om att fortsätta bygga vidare på den idén och jag tror att det kan göra att vi kan ligga i topp.

”Hade varit en galenskap”

Förutom att laget hade det tufft inledningsvis så kämpade Gunnarsdóttir mot Bältros i våras. Sjukdomen gjorde att hon inte kunde leda laget från bänken de första omgångarna, men hon tror det påverkade laget på ett positivt sätt.

– Min absolut sämsta egenskap som tränare har varit delegering, jag är känd för att vara ett kontroll-freak. Mina assisterande tränare tog otroligt stort ansvar och jag delegerade allt till dem. De visade sin styrka och det har gjort oss till ett bättre ledarteam och det har absolut gjort att laget har presterat bättre fotboll, säger hon.

Än så länge har hon inte skrivit på ett nytt avtal med klubben men att lämna nu ser hon inte som ett alternativ.

– Att lämna KDFF mitt i en Champions League-dröm hade varit en galenskap så jag ska skriva ett nytt avtal inom kort.

*Kristianstad ligger trea inför sista omgången, två poäng bakom Rosengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.