Succé för Sverige i går – men nu blickar spelarna framåt. Foto: Bildbyrån

”En match vinner inga mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

En premiärseger som gav eko i fotbollsvärlden.

Men några timmar senare har Sverige redan lagt 3–0-krossen mot USA bakom sig.

– Det är den sista matchen vi ska vinna för att det ska betyda något, säger mittfältaren Filippa Angeldahl.

Fotbollsdamernas bussresa hem till OS-byn från Tokyostadion hörde nog till de mer trivsamma. Efter 3–0 i premiären mot självaste USA – som dessförinnan släppt in sammanlagt två mål på de 22 senaste landskamperna – gav de svenska spelarna sig rätten att insupa segerns sötma.

Men inte mer än så.

Tokyo 2020

– Det var mycket glädje och vi njöt det vi kunde. Men vi gav oss i går kväll till att njuta och ha kul och vara stolta över det vi åstadkommit. Så att vi redan i dag kan börja fokusera på Australien, säger högerbacken Hanna Glas.

– Det var bra stämning såklart, vi njöt av att ha vunnit. Men i dag är en ny dag och i kväll får vi genomgång om Australien. Då är det bara att glömma bort den här matchen, säger anfallaren Lina Hurtig.

Imponerande debut

Det låter likadant vem man än pratar med. Innermittfältaren Filippa Angeldahl, 24, kunde knappast ha önskat sig en häftigare OS-debut. Men efter en stark insats mot världens bästa landslag håller hon ändå hybrisen på armlängds avstånd.

– Det är klart att jag värdesätter matchen högt. Samtidigt vill jag inte lägga för stor vikt vid den, för i slutändan kommer det inte betyda något utan det är matcherna som kommer som är de viktiga, säger Angeldahl.

– Inga av oss tjejer är nöjda. Vi gjorde en bra prestation i går, men det räcker inte dit vi vill egentligen. Vi vill inte stanna i någonting utan siktar redan på nästa match.

Lina Hurtig byttes in i andra halvlek och var den som punkterade OS-premiären när hon nickade in 3–0. Juventusstjärnan har redan tankarna på de avslutande gruppspelsmatcherna, mot Australien på lördag och mot Nya Zeeland nästa tisdag.

– Vi är såklart väldigt nöjda med resultat och prestation. Samtidigt är det bara en gruppspelsmatch, det är bara tre poäng. Vi har två viktiga matcher kvar i gruppen och sedan börjar det på riktigt, säger Hurtig.

Rimligt med förväntningar

Nog har spelarna ändå känt av att Sveriges seger orsakade viss uppståndelse i fotbollsvärlden. Och att det blågula landslaget av många nu lyfts upp som favoriter till OS-guldet.

– Det är inte så konstigt när man slår regerande världsmästarna med 3–0, och på sättet vi gör det. Vi vet att vi är duktiga och med sådana här resultat kommer också höga förväntningar. Men vi försöker fokusera på det som vi gör bra och veta att en match vinner inga mästerskap, säger Hanna Glas.

Guldstämplar kan andra få sätta på det här laget. Själva vill de inte springa iväg längre än till nästa motståndare.

På lördag: Australien. Därefter: Vem vet?

– Alla tjejer här är väldigt lojala och har fötterna på jorden. Alla ser längre än det här. Det är den sista matchen vi ska vinna för att det ska betyda något, säger Filippa Angeldahl.

KLIPP: Det svenska landslagets tunga vinst över USA (21 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet