Fajterna om OS-platserna. Foto: Bildbyrån.

Fajten om OS-platserna: ”Gjort det jag kunnat”

Uppdaterad
Publicerad

En minimal OS-trupp innebär få öppna platser.

Därför finns det kanske bara plats för en avig dribbler i det svenska fotbollslag som tas ut på tisdagen. Frågan är vem?

– Jag tycker att jag har gjort det jag kunnat, säger Madelen Janogy.

– Jag tycker att jag har tagit chansen, säger Johanna Rytting Kaneryd.

Fotbollstrupperna i OS är små, bara 18 spelare (plus fyra reserver) får åka med till Tokyo. Och när man börjar räkna på det står det snabbt klart att finns mycket få öppningar i det svenska landslaget.

Förutsatt att inte skador eller andra oplanerade händelser sätter käppar i hjulen för Peter Gerhardsson, har den svenske förbundskaptenen nog största delen av truppen klar för sig.

Tokyo 2020

Men ett par–tre platser känns fortfarande öppna, och där har Gerhardsson en del att fundera på inför tisdagens presentation.

Ett tänkbart huvudbry är huruvida han verkligen har plats för både Madelen Janogy och Johanna Rytting Kaneryd. Båda ger Gerhardsson snabbhet, teknik och slagkraft i det offensiva kantspelet, inte minst i en mot en-spelet, och båda tog för sig ordentligt i de sista två landskamperna inför trupputtagningen.

Janogy i målform

Men det är tveksamt om det går att trycka in båda i 18-mannatruppen.

– Det är alltid svårt att veta, det är Peter som tar beslutet. Jag tycker ändå att jag har gjort det jag kunnat, jag har gått ut och kört och försökt visa vem jag är. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Janogy.

– Jag tycker att jag har tagit chansen och visat vem jag är och vad jag går för. Jag kommer till många bra lägen och får ut mycket av det jag är bra på, säger Rytting Kaneryd.

Om Gerhardsson prioriterar målskyttet är det fördel Janogy, som har öst in mål i Hammarby under våren medan Rytting Kaneryd haft det tyngre i Häcken. I landskamperna mot Norge och Australien hade också den senare många chanser att hitta nätet utan att lyckas.

Samtidigt har förbundskaptenen poängterat att mångsidighet är guld värt i en OS-trupp. Och det talar snarare för Johanna Rytting Kaneryd.

– Absolut. Jag har en historik av att kunna spela på olika positioner, egentligen alla tre offensiva positioner, möjligen med undantag för ”nian”, men även som wingback. Så inför OS är det alltid bra att kunna användas på flera positioner, säger Rytting Kaneryd.

Väntar på IOK-besked

Men det finns också andra saker som kan påverka Gerhardssons beslut. En sådan är om Sverige får bifall på sin vädjan om att även få ta in de fyra reserverna i den huvudsakliga truppen, och inte bara till följd av skador på ordinarie spelare.

Där väntar man fortfarande på besked från Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Jag tycker att det vore det logiska. För vi är ju 22 stycken där. Jag hoppas att det fattas ett logiskt beslut ur medicinsk synvinkel. Vi kommer spela i en enorm hetta och vi kommer att spela väldigt tätt. Det kan bli sex matcher med bara tre dagars mellanrum hela vägen, så logiken säger det, säger Peter Gerhardsson.

Ett sådant besked, om det kommer före tisdagens truppavslöjande, skulle kunna förändra vilka spelare som tas ut.

– I detaljer kan det faktiskt vara så. Det är en faktor som kan påverka, när det gäller positioner och så vidare. Om du vet att du bara får byta ut någon på grund av skada så kanske du måste tänka mer att du ska ha en spelare i varje lagdel (som reserv). Annars kan man backa upp på ett lite annat sätt, kanske, säger Gerhardsson.

KLIPP: Janogy gjorde två mål mot tidigare klubben Piteå (20 juni)

Fakta: Sveriges OS-sommar (TT)

Sverige har ett OS-silver från 2016 att försvara i Tokyo. Så här ser uppladdningen ut fram till de olympiska sommarspelen 2021:

10 juni, träningslandskamp: Sverige–Norge, 1–0.

15 juni, träningslandskamp: Sverige Australien, 0–0.

22 juni: OS-truppen presenteras.

OS i Tokyo, 21 juli–7 augusti:

21 juli: Sverige–USA, Ajinomoto-stadion, Tokyo.

24 juli: Sverige–Australien, Saitama-stadion, Saitama.

27 juli: Nya Zeeland–Sverige, Miyagi-stadion, Miyagi.

30 juli: kvartsfinaler.

2 augusti: semifinaler.

5 augusti: bronsmatch.

6 augusti: OS-final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet