FIFA:s plan: utöka dam-VM med åtta lag. Foto: Bildbyrån

FIFA:s plan – utöka dam-VM med åtta lag: ”Bästa någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Till fotbolls-VM 2023 kan turneringen innehålla 32 lag istället för nuvarande 24. I alla fall om FIFA får som de vill. FIFA:s president Gianni Infantino meddelade det nya förslaget på en presskonferens inför söndagens VM-final mellan USA och Nederländerna.

Till dam-VM 2011 utökades fotbolls-VM med åtta lag från 16 till 24. Till nästa VM 2023, som ännu inte har fått en spelplats, kan det innehålla 32 lag.

I dag meddelade FIFA:s president Gianni Infantino att FIFA har lagt fram förslaget att utöka antalet lag från 24 till 32. Ett förslag som kan sättas i ljuset av en del anmärkningsvärda resultat. Inte minst Thailand 0-13 mot USA och 0-5 mot Sverige.

– Vi måste agera snabbt ifall vi bestämmer att utöka lagantalet till mästerskapet år 2023, berättade Infantino för pressen.

SVT Sports expert Frida Östberg tycker att förslaget är bra.

– Generellt tycker jag att det är bra. Man måste börja någonstans för att göra förutsättningarna bättre. Om man tittar på lag som Argentina och Chile, så ser man ju vad de kan göra. De har tagit stora kliv. I Chile har inte ens en egen liga. Ett nytt format på VM kommer att stimulera fler länder att starta ligor, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

”Damerna ska få lika mycket som herrarna”

– Och även herrmatcher har slutat liknande som matchen mellan USA och Thailand. Jag tycker att det ger bättre förutsättningarna för flera lag och ger en chans att bygga en fotbollskultur i landet, fortsätter hon.

49-åriga Infantina passade också på att kalla mästerskapet för ”det bästa fotbollsvärldsmästerskapet för damer någonsin”.

Herrarnas VM kommer från 2026 att ökas från 32 till 48 lag.

Infantino vill också dubbla prispengarna till nästa VM från 30 miljoner dollar till 60 miljoner dollar, cirka 560 miljoner kronor.

Herrarnas prispengar i nästa VM är 440 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär fyra miljarder kronor.

– Damerna ska få lika mycket som herrarna, för det är fotboll det handlar om. För att få sponsorer att investera måste också FIFA och UEFA gå i bräschen och visa att de tycker det är lika viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer