Frankrike klart för kvartsfinal. Foto: Bildbyrån

Kaptenen klev fram som matchhjälte – Frankrike klart för kvartsfinal

Guldfavoriten Frankrike tog sin fjärde raka seger i fotbolls-VM och är klart för kvartsfinal efter förlängningsdrama. Matchen stod länge och vägde där vågskålen tillslut tippade över till värdnationens fördel som genom lagkaptenen Amandine Henry kunde sätta segermålet till 2–1 i den andra förlängningskvarten mot Brasilien.

Ingen VM-match utan en VAR-granskning. Och visst blev det så även i åttondelsfinalen i tungviktsmötet mellan Frankrike och Brasilien.

Värdnationen såg ut att ta ledningen med 1–0 i den 23:e matchminuten. Valerie Gauvin kastade sig fram för att nicka in bollen samtidigt som målvakten Barbara rusade ut. De båda kolliderade i samband med målet och blev liggandes kvar på marken.

Inför hemmapublikens stora missnöje valde domaren sedan, efter videogranskning, att döma bort målet för ”fult spel”.

Gauvin slog till igen

Men det franska målet skulle komma. Drygt fem minuter in i den andra halvleken blixtrade Diani till på högerkanten, vände bort Tamires och slog in bollen till Gauvin som fick revanschera sig efter det bortdömda målet. Denna gång fanns det inga frågetecken och Frankrike tog ledningen med 1–0.

Brasilien replikerade sedan tolv minuter senare. Ett mål som även det ledde till en VAR-situation men snabbt konstaterades att det skulle godkännas. Thaisa noterades för målet efter att ha tryckt in kvitteringen lågt vid bortre stolpen. Brasilien hade en boll till i mål i slutminuterna men målet dömdes bort för offside.

Henry avgjorde

Matchen gick till förlängning där Brasilien skapade en ruskigt farlig chans i tilläggstiden i den första förlängningskvarten. Nära 2–1 när bollen passerade målvakten men i stället räddades av Mbock Bathy Nka.

I stället blev ingen mindre än Frankrikes lagkapten Amandine Henry matchhjälte när hon slog in 2–1 med vänster bredsida i början av den andra förlängningskvarten.