Håkan Sjöstrand godkände felaktigt bidrag. Foto: Bildbyrån

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand godkände felaktigt bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Pengar som skulle gå till jämställdhet inom ungdomsfotbollen hanterades felaktigt - en chef på Svenska fotbollförbundet fick lämna sitt uppdrag och flera anställda ville att det skulle polisanmälas. Nu kan SVT avslöja att en av de felaktiga utbetalningarna godkändes av förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

En centralt placerad chef på Svenska fotbollförbundet betalade ut pengar från projektet “Alla är olika – olika är bra” till föreningar där chefen själv hade en nyckelroll. Under en treårsperiod betalades sammanlagt 560 000 kronor ut felaktigt.  
 
SVT kan nu avslöja att förbundets högste chef, generalsekreteraren Håkan Sjöstrand godkänt och attesterat en av utbetalningarna. Betalningen var på 50 000 kronor och gick till föreningen där en av cheferna på förbundet själv hade en nyckelroll.

När SVT häromdagen frågade Håkan Sjöstrand sa han sig inte minnas attesteringen, men den bekräftas under torsdagen för SVT:

– Ja det stämmer att han har attesterat en av utbetalningarna. Jag förutsätter att utredningen som ska granska allt också tittar på sådana saker, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på Svenska fotbollförbundet.

Håkan Sjöstrand kommenterar på torsdagkvällen via SMS: ”Inte konstigare än att jag är uppriktig och talar sanning då som nu. När ni frågade mig hade jag inte den informationen men efter de att ni frågat mig har jag tagit reda på detta och att jag slutattesterat en faktura år 2019.”

Ingen polisanmälan trots kritik 

Chefen som satt på dubbla stolar fick lämna sitt uppdrag efter att de felaktiga utbetalningarna uppdagades, men ingen polisanmälan gjordes trots stark intern kritik. Flera anställda menar att chefen skyddats av ledningen.  

Totalt gjordes nio stycken utbetalningar till föreningen där chefen själv var engagerad och eftersom flera av dem rörde stora belopp så var högre chefer tvungna att attestera fakturorna.  

Även kommunikationschefen har attesterat några.

Var det inga varningsklockor som ringde? 

– Nej det var det inte. Och de attesterades tillsammans med många andra utbetalningar så nej, jag noterade inte det, säger Andreas Jansson, kommunikationschef vid Svenska fotbollförbundet.  

Hur ser du på det såhär i efterhand? 

– Det fanns ingen anledning för mig att över huvud taget ha några misstankar kring det. Jag ser inte att det är någonting som jag hade kunnat göra annorlunda. Men så här i efterhand känns det självklart väldigt olustigt, säger Andreas Jansson.  

Någon polisanmälan har inte heller gjorts efteråt och den externa utredning som Håkan Sjöstrand har beställt pågår.

KLIPP: SVFF:s generalsekreterare: ”Det har begåtts ett fel”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVFF:s generalsekreterare: ”Det har begåtts ett fel”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet