Henok Goitom kramas om efter 1-0 mot VPS. Foto: Bildbyrån SIMON HASTEGÅRD

Goitom matchhjälte för AIK

Uppdaterad
Publicerad

Elfsborg får sällskap av AIK till den andra kvalomgången av Europa League. Henok Goitom visade klass i straffområdet och var med sina två mål mot finska VPS nyckeln till AIK:s avancemang. ”Vi visar att vi är starka hemma”, sade Goitom till Viasat.

Efter en kvart kunde Henok Goitom förlösa AIK genom göra det så viktiga ledningsmålet efter ett fint inlägg av Niclas Eliasson.

– Niclas är bäst i laget de första 15-20 minuterna men sen kommer vi alla ikapp. Vi visar att vi är starka hemma, vi har mer tempo och hittar fickorna mycket bättre (än första mötet) och då kan vi såra dem, sade Goitom till Viasat efter matchen.

Europa League

Mohammed Bangura stack sen emellan med 2-0 en bit in i den andra halvleken innan Goitom höll sig framme igen och stängde matchen, återigen med ett distinkt avslut från nära håll.             

Vänsterback gjorde drömmål

Men matchens prestation stod Ebenezer Ofori för. Från sin position som vänsterback bröt han sig hela vägen fram och punkterade matchen till 4-0. Sett till de båda mötena vinner AIK med totalt 6-2 och resan mot Europa League går vidare.

– Det är ett häftigt ävetyr att möta de stora lagen, något vi satsar på definitivt. Det var jämt 2012 (när AIK senast spelade i Europa League) mot de stora lagen, så vi får påminna de andra om hur häftigt det var. Men det är en lång väg till gruppspeplet. Men u21-killarna vann EM-guld, kanske kan vi göra något liknande, sade Henok Goitom till Viasat.

I nästa runda väntar nu antingen FC Shirak från Armenien eller HŠK Zrinjski Mostar från Bosnien Herzegovina för AIK.

Hemmaatch i ”fiendeland”

En extra twist ges också till den omgången, för när AIK har hemmamatch är Friends Arena uppbokad – och man får spela på ärkefienden Djurgårdens hemmaplan.

– Vi får tyvärr spela på Tele2, men vi ska göra allt för att vinna där också, säger lagets tränare Andreas Alm till Viasat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet