Haiti är klart för sommarens fotbolls-VM. Foto: Andrew Cornaga/AP/TT

Haitis damlandslag klart för landets första fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

1974 spelade Haitis herrlandslag fotbolls-VM i Tyskland.

Nu kommer landet åter att representeras i ett VM.

Detta då damlandslaget i natt besegrade Chile med 2–1 i playoff-finalen.

– Vi är verkligen nöjda, säger matchvinnaren Melchie Dumornay – och tillägnar segern artisten Mikaben, som dog på scenen under en konsert förra året.

19-åriga Melchie Dumornay prisades förra året av fotbollssajten Goal som världens bästa kvinnliga tonåring.

I natt, när Haiti slog Chile med 2–1 visade hon varför. Mittfältaren, som nu spelar för franska Reims men till nästa säsong kommer att flytta till storklubben Lyon, gjorde nämligen båda Haitis mål i den den direkt avgörande playoff-matchen mot Chile. Därmed säkrade hon Haitis första historiska deltagande i damernas VM, och landets andra om man räknar med herrarnas deltagande 1974.

– Vi ville skriva historia och kände att vi var tvungna att göra det för alla haitier som stöttade oss. Vi antog utmaningen på planen. Vi är verkligen nöjda med att kvala in, säger Melchie Dumornay till tidningen Le Nouvelliste.

”Stor damfotbollssupporter”

Segern tillägnade hon till den haitiske artisten Mikaben, som avled under en koncert i Paris i oktober.

–  Han var en stor damfotbollssupporter, säger Dumornay.

Även Portugal VM-klart

Haiti ställs i sommarens VM mot Danmark, England och Kina.

Under onsdagsförmiddagen blev även Portugal klart för VM. De slog Kamerun med 2–1 i sin playoff-final, och får i VM möta USA, Vietnam och Nederländerna.

I natt möter Paraguay Panama i en match om den allra sista VM-platsen. Vinnaren där får spela i gruppen med Frankrike, Jamaica och Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.