Haksabanovic: ”Jag hade svårt att sova på nätterna”

Uppdaterad
Publicerad

Sead Haksabanovic, 22, har inför den allsvenska säsongen lånats in till Djurgården från ryska Rubin Kazan.

Innan flytten blev klar hade han en tubulent tid i Ryssland.

– Till slut kunde föräldrarna inte sova på nätterna och det visste jag ju om, så det gjorde att jag hade svårt att sova på nätterna, säger Haksabanovic till SVT Sport.

För ett par veckor sedan presenterade Djurgården Sead Haksabanovic som nyförvärv. 22-åringen fick lov att pausa sitt kontrakt med den ryska klubben Rubin Kazan och gå på lån till Stockholmsklubben fram till sista juni.

Tiden före flytten graverade stor oro i hans föräldrars vardag.

– De läste och var på nyheterna mycket mer än vad jag var egentligen och de var på mig och ringde och kollade läget hela tiden. Till slut kunde föräldrarna inte sova på nätterna och det visste jag ju om, så det gjorde att jag hade svårt att sova på nätterna. Fokus låg inte på fotbollen, utan mest på oron.

– Jag väntade bara på Fifas beslut (att tillåta spelare att lämna) så att jag kunde åka hem.

”Inte en vanlig svensk mentalitet”

Haksabanovic är glad över att vara hemma i Sverige – men till en början var det inte helt klart att valet skulle bli allsvenskan.

– Jag hade bud från en klubb i England, två i Belgien, två i Spanien. Men jag kände att jag ville hit och lugna ner mig själv och familjen. Djurgården tror på mig och jag tror på det vi ska göra ihop. Det är en proffsig klubb som har gått över mina förväntningar. Jag skulle inte säga att det är en vanlig svensk mentalitet här utan de är lite längre fram.

Han medger dock att Norrköping, som han tillhörde mellan 2020 och 2021, var ett alternativ.

– Men när de gick ur själva var det som att de inte ville ha mig. Då var det enklare att välja Djurgården. De har väl sagt att vi begärde för stora summor, men jag tror inte på det och jag tror de hade klarat de summorna.

Då firar han mot Norrköping

Vad som händer efter att avtalet med Djurgården går ut i sommar är ännu oklart.

– Ingen aning. Vi får se vad som händer med Ryssland och Ukraina. Jag hoppas allt är över tills dess.

Hur långt kan Djurgården gå den här säsongen?

– Hela vägen till guldet. Hundra procent.

Redan i den tredje omgången väntar din förra klubb Norrköping, hur ska det bli?

– Kul såklart. Jag känner nästan alla där och det var inte ens ett år sedan jag lämnade dem.

Firar du om du gör mål?

– Jag får se hur matchen ser ut och hur relationen är med spelarna och fansen. Om det är ett mål i 92:a som gör att vi vinner matchen så tror jag att jag kommer att fira.

HELA INTERVJUN: Sead Haksabanovic inför den allsvenska premiären (1 april 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.