OS 2016. Christen Press deppar efter straffmissen som innebar att hennes USA åkte ur – och Sverige gick vidare. Foto: Bildbyrån

Tre år efter straff­missen: ”Du kommer ihåg en sån förlust”

Publicerad

I OS-rysaren mot Sverige 2016 blev Christen Press den stora syndabocken i USA efter en straffmiss. Nu möts lagen i VM, men den 30-åriga anfallaren räds inte det förflutna.
– Jag har lämnat det bakom mig och blivit starkare av motgången, säger Press inför Sverigematchen.

Den sensationella blågula segern över USA i OS 2016 är historien om hur Lisa Dahlkvist blev matchhjälte med sitt avgörande straffmål. I alla fall ur ett svenskt perspektiv.

I USA minns man snarare spelaren som sumpande sin straff. Tre år har gått sedan Christen Press sköt bollen högt ovanför ribban, en miss som bäddade för Dahlkvists avgörande och innebar att USA slogs ut ur turneringen. Landets tidigaste uttåg i ett mästerskap någonsin.

”Jag låter inte saker påverka mig”

När lagen nu möts i VM, tvingas den 30-åriga anfallaren gräva i det förflutna. På USA:s presskonferens dagen innan matchen är det nämligen den straffmissen de amerikanska journalisterna vill fråga om.

– Den största läxan för mig var att lära sig hantera motgångar. I dag känner jag att det har stärkt mig som person. Jag är närvarande i nuet och låter inte saker runt omkring påverka mig. Misstag händer, idag vet att jag kan hantera dem, säger Christen Press

– Jag kommer förbereda mig inför matchen mot Sverige med samma fokus och intensitet som jag gör i alla matcher. Jag kommer inte låta det som har hänt bakåt i tiden påverka mig.

Använder förlusten som motivation

Press, som tidigare spelat i Sverige för Kopparbergs/Göteborg och Tyresö, medger samtidigt att förlusten i OS var ett tungt bakslag för det amerikanska laget.

– Trots att det är tre år sedan kommer du ihåg en sån förlust. Ingen vill ju förlora. Men idag är vi ett nytt lag och ser OS-förlusten som en motivation till att spela ännu bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer