Jonas Eriksson: ”Domarna har slarvat – Sverige skulle haft straff”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sveriges semifinalförlust mot Nederländerna har det riktats kritik mot den kanadensiska domaren Marie-Soleil Beaudoin. Speciellt en utebliven svensk straff har varit i fokus. Den tidigare Fifa-domaren Jonas Eriksson håller med kritikerna.
– Det var överlag en domarinsats som jag inte tycker var värdig en VM-semifinal, säger han till SVT Sport.

Jonas Eriksson, expert i SVT under herr-VM i Ryssland ifjol, tycker att Beaudoin inte höll måttet.

– Många konstiga avblåsningar, ojämn nivå och spökavblåsningar. Hon blåste för saker som inte fanns.

”Här skulle Sverige haft en straff”

Han menar också att Sverige borde ha haft straff då Lina Hurtig fälldes av Desiree van Lunteren i den 67:e minuten och han ställer sig frågande till varför VAR (videogranskning) inte implementerades i den situationen.

– Av reprisen jag ser live så ser det ut som att tacklingen tar på bollen, men sedan när man zoomar in så ser man att det inte är någon kontakt med bollen utan med foten. Då kan man fråga sig om det är sådana situationer som videodomare ska gå in på? Och ja, det är det ju. Varför gjorde man inte det?

Eriksson misstänker att man har gått bort sig i sin vilja att fatta ett beslut snabbt.

– Pierluigi Collina (Fifas domarchef) satt på presskonferensen och sa att det handlar om ”exakthet kontra snabbhet” och att det får ta tid. Men här har man inte låtit det ta tid, utan här har man slarvat. Här skulle Sverige haft en straff. Här gör man inte sitt jobb ordentligt, säger han.

Skulle inte ha dömt i VM

Marie-Soleil Beaudoin skulle egentligen inte ha dömt i VM, men hon kastades in då den tilltänkta kanadensiska domaren Carol Anne Chenard blev sjuk.

Finns möjligheten att huvuddomaren var så säker på sin sak att hon inte ville använda VAR?

– Rent teoretiskt, absolut. Det är domaren som bestämmer vad han eller hon ska titta på. Men nu har man den här rutinen på videodomarna, i det här fallet är det Massimiliano Irrati som är den mest meriterade videodomaren i världen. Han var videdomare i finalen i Ryssland ifjol. Om han säger till en kanadensisk domare som inte ens var den bästa kanadensiskan så är det självklart att hon skulle tittat på det. Det råder inget tvivel om att han inte har tyckt att det var straffspark, säger Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer